Déus entre nosaltres

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Déus entre nosaltres, per Joan Alemany


Acorrufat al carreró fosc, el pèl negre com la sutja l’amagava de la canalla que li anava al darrere, tot llençant-li pedres i pals entre crits i rialles. En passar de llarg, va fugir en direcció contrària sense pressa, amb el pas orgullós, el cap ben alt i la cua tesa com un ciri. El mur que tancava el parc li va semblar un bon lloc per descansar, protegit de la mainada esvalotada, i s’hi va enfilar amb un bot poderós. En breu, la nit cauria sobre teulades i carrers i l’obscuritat el protegiria com una càlida flassada.

Els humans, sempre tan enganyats! Mentre es llepava les peülles, pensava en els seus avantpassats que, venerats en temples durant mil·lennis com a déus d’atzabeja, hui eren, si de cas, la passió dement de velletes solitàries. Perseguits com a dimonis de l’Avern, gairebé exterminats, la seua caiguda va obrir un dia la porta a la Pesta Negra. I ni tan sols allò els va mudar l’enteniment.

Com podien estar tan equivocats? No eren missatgers de la Mort, ni amulets de la mala sort: eren els déus del Coneixement i, per supersticions sense fonament, la Humanitat només havia estat mereixedora d’heretar la Ignorància. Qui podia entendre que fóra un ratolí el més gran heroi, el model a seguir, la marca de l’èxit i els gats, en canvi, els eterns vilans, els enemics grollers, els perdedors perpetus?

Es va fregar la cara, va estirar l’esquena i es va esmolar les ungles al tronc de la vella morera que ombrejava el mur. Retallat contra la lluna, va miolar, desafiant, a la ciutat silenciosa. De sobte, va ensumar la flaire d’una femella que rondava pels voltants però va saber desaparèixer aviat. Era bona. Pagaria la pena buscar-la a l’endemà. Amb el cap sobre les potes davanteres, panxa a terra, es va pentinar els bigotis amb la llengua i va tancar els ulls. Abans d’adormir-se, va pensar que, potser, començava a merèixer una mica de bona sort.


Comentaris

  • Estil genuí[Ofensiu]

    Un estil ben genuí, una narració impecable. Enhorabona pel teu microrelat.

  • Excel·lent [Ofensiu]
    Pérola | 19-11-2022 | Valoració: 10

    És un relat molt ben escrit, original i minuciós: no li falta cap detall. M'encanta! Que tingues molta sort, ja tinc ganes de llegir el següent!

  • Els humans enganyats. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 18-11-2022

    Què podria dir-te, Joan Alemany? Que has fet un relat amb molta meticulositat d'un gat que està pensant que ha tingut una mica de bona sort. Amb tanta fantasia que m'ha fet aborronat! Jo, sí que et donaria el premi.
    Enhorabona i sort.
    Cordialment.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295828 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!