Des de dalt

Un relat de: copernic



Des de dalt ens miren, ens vigilen, ens controlen. Amb satèl·lits espia, amb helicòpters, amb càmeres instal·lades a les places, als centres comercials. Ells són al cim i per això convoquen cimeres, estan estintolats a les seves poltrones, ens parlen des de tarimes, darrere dels faristols, amb micròfons a totes bandes. Ens retallen el sou, ens estrenyen el cinturó fins a fer-nos treure la llengua, delmen hospitals, redueixen personal sanitari fins a la irresponsabilitat, permeten l'espectacle indigne de nens escolaritzats en barracons, retallen despeses a la universitat fins a aturar investigacions mèdiques en marxa. Però ells van en cotxes oficials, en Audis A8. Vuit de 80.000 euros, com a mínim. Ells, el president de la Generalitat, la presidenta del Parlament que des de dalt ens demanen comprensió perquè les mesures adoptades són necessàries per sortir de la crisi.

Comprensió demana Felip Puig després de l'indignant desallotjament de la Plaça de Catalunya, amb antidisturbis clavant cops de porra a gent pacífica, disparant pilotes de goma que reboten i fereixen a ciutadans que ni tan sols formen part de la protesta. Comprensió demana el conseller d'interior per no haver pogut evitar les empentes i les jaquetes pintades dels diputats, que varen voler accedir al parlament per un lloc que era perillós, segons el mateix director de la policia. Una sessió, per cert, en la que es varen aprovar uns pressupostos indecents. Ells manen, ells tenen el poder i amb fatxenderia enceten el repertori: vàndals, violents, kale borroka, atacs a la democràcia, “perroflautas”, "rastes" i les portades i els editorials dels mitjans de comunicació els hi fan la gara-gara.

Només hi ha un moment en el que baixen del seu pedestal, del seu palau (d'hivern o d'estiu). Cada quatre anys es barregen entre el poble al que diuen representar, van als mercats, on fora de la campanya electoral no se'ls hi veu el pèl. Mengen mongetes amb botifarra, se'ls fotografia obrint la boca a punt d'engolir un calçot, assisteixen a una arrossada popular i remenen un moment la paella. Es fan els simpàtics. Necessiten el nostre vot per poder conservar la poltrona i concedir-ne altres als més fidels, a aquells que diuen que no tots els polítics són iguals i que si han d'exercir alguna responsabilitat estaran sempre al servei del poble. I arriba el dia de les eleccions i els tornem a votar i ells s'asseuen un altre cop a la cadira més alta per des d'allà condemnar la violència aliena i exculpar la pròpia.

Comentaris

  • Ben veritat que ens deixem fotre el pél!![Ofensiu]
    sigbar | 26-02-2012 | Valoració: 10

    Cada quatre anys ens enssarronen un altre cop, i nosaltres en un etsocac sense sortida els tornem a votar, perquè si no ho fessim s'hi asseurien igualment a la seva cadira, i nosaltres massa ocupats guanyant-nos la vida no podem canviar el món. Desgracia de societat que ens empeny a deixar la solució en mans dels mateixos ineptes que ens han enfonsat!!!!!!!

  • Sóc de mena optimista[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 15-08-2011

    i pacífica però aquest tema de la política em faria cridar de indignació. L'altre dia , un amic em va enviar un article que parlava d'una casa, millor dit una espècie de palau que té Felipe González a Tánger.I I com ell tots els que ocupen alts càrrecs, mentre els honrats pares de família ja no saben què fer per poder donar menjar als seus fills.
    Amb la teva mestria habitual poses perfectament el dit a la nafra.
    Una carinyosa abraçada, copernic !

  • a més grups perfectament controlats pels de dalt s'infiltren i són aquests els que provoquen aldarulls i desprès s'amaguen, deixant la sensació de que son els indignats els causants. Va ser un membre d'aquest grup el que va retirar un gos pigall del costat del seu amo invident, un diputat. Però els diaris es fan ressò del que diuen els "homes bons" : que ha sigut el grup dels "rastaflautes"

  • Evidentment...[Ofensiu]
    deòmises | 22-07-2011

    ...tot es veu millor des de dalt. I amb la butxaca i el pap curulls encara més. I, si no sen'n té prou, potser caurà un sou vitalici, que serà la salvació d'aquests pobres ciutadans i ciutadanes no de primera, sinó de classe excepcional.

    Visca les butifarres i els xoriços!


    d.

  • Ole! bo, molt bo![Ofensiu]
    allan lee | 20-06-2011

    Sense escarafalls ens dibuixes el mapa de la situació. Ni una paraula sobrera. L'últim paràgraf, genial. Et felicito pel ritme, la claredat, i la gràcia.

    I per aquests anys que fa que ets a RC. I que en facis molts més, per alegria dels teus lectors, com aquesta que ho és, amb tot el carinyu,

    silvia

  • Acabo de rebre un correu d'aquells...[Ofensiu]
    nuriagau | 19-06-2011

    ... que diuen que no sobren metges, no sobren professors, no sobren... sobren polítics i xoriços. I entro a RC i em trobo amb aquest assaig.

    Comparteixo el que expresses tu i el que el comenta la Mercè. Només afegeiria que em sembla esplèndid el tercer paràgraf. Cada quatre anys baixen, per tornar a contemplar-nos des de dalt.

    Ens seguim llegint,

    Núria

  • I també...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 19-06-2011

    I també des d'aprop i des de luny. Des de tots els angles possibles aquests exemplars dels quals parles exhibeixen una miopia galopant. I el pitjor de tot és que no els passa pel cap renovar aquestes ulleres de cul de got que portaran durant quatre anys. I, és clar, fer-ho suposaria una despesa alarmant!
    Molt encertada la repassada que has fet de la moguda social que estem vivint i dels polítics que l'han provocada.
    Des de L'Escala t'envio una forta abraçada i et felicito per aquests gairebé mil comentaris que has rebut.

    Mercè

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387462 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...