Coi de masculí genèric! [Temps real de lectura: 2 minuts]

Un relat de: Joan Colom
D’un text d’un miler de paraules seleccionarem la frase "... Gairebé tots els veïns d’aquell barri tenien animals de companyia; més gats que gossos. ..." com a exemple de l’ús inadvertit de masculins genèrics (tres: "veïns", "gats" i "gossos") i de les maneres de convertir-los a llenguatge no sexista. En les tres primeres ens limitarem a aplicar-les a les persones ("veïns"), que és la modalitat més freqüent, i en les tres següents l’actuació s’estendrà als animals ("gats" i "gossos"), que és la modalitat més conseqüent:
1) "Gairebé tots els veïns i totes les veïnes d’aquell barri tenien animals de companyia; més gats que gossos".
2) "Gairebé tota la gent d’aquell barri tenia animals de companyia; més gats que gossos".
3) "Gairebé tothom, en aquell barri, tenia animals de companyia; més gats que gossos".
4) "Gairebé tots els veïns i totes les veïnes d’aquell barri tenien animals de companyia; més gats i gates que gossos i gosses".
5) "Gairebé tota la gent d’aquell barri tenia animals de companyia; més felins que cans".
6) "Gairebé tothom, en aquell barri, tenia animals de companyia; més fèlids que cànids".

Tanmateix, les preferències de qui escriu això són unes altres: tirar pel dret i fer ús del masculí genèric sempre que sigui possible, però encapçalant el text amb una nota aclaridora, almenys quan aquest text sigui prou llarg perquè l’extensió de la nota, relativa al text que encapçala, sigui petita i no agafi més importància de la que li pertoca. La cosa podría anar així:

"OBJECCIÓ ANTISEXISTA: L’ús del masculí genèric és sens dubte producte d’una mil·lenària tradició masclista. Dit aixó, les alternatives existents són tan lloables en la intenció com farragoses en els resultats la majoria de vegades, i dificulten la comprensió dels missatges. És per això que, malgrat abominar aquesta tradició, s’utilitzarà extensivament en el text que comença tot seguit, de la mateixa manera que acceptem unes fronteres que segles enrere va ser imposades a sang i foc i estimem una llengua que deriva de l’exportada per la metròpoli romana.
... Gairebé tots els veïns d’aquell barri tenien animals de companyia; més gats que gossos. ...".

Si aquesta fórmula acabés imposant-se, arribaria un moment que ja només caldría fer referencia al títol, dient per exemple "El present text s’adhereix a la Clàusula d’Objecció Antisexista", igual que els arxiconeguts codis de les llicències de Creative Commons.

Comentaris

  • en el fòrum[Ofensiu]

    Aquests comentaris, de sempre, s'han fet en el fòrum.

  • Nombres rodons.[Ofensiu]
    Joan Colom | 18-09-2022

    Com que ningú més no ho farà, em permeto aquest autocomentari per felicitar-me:
    - 75 anys.
    - 150 relats.
    - 350 comentaris (amb aquest, 351).
    - Poc més de 50.000 lectures.