Carta d'un ciutadà anònim

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
CARTA D’UN CIUTADÀ ANÒNIM

“Majestat Lluís XVI:
Sóc un súbdit vostre. Tota la vida l’he dedicat a treballar per mantenir la meva família encara que, de fet, estava mantenint la vostra.
Disposeu, entre moltes altres coses, de cinquanta servents per mantenir els vostres jardins i dotzenes de gossos de cacera. Segur que el seu plat a taula està molt més guarnit que el dels meus fills. Després d’anys de pagar els impostos que els vostres corruptes burots m’exigeixen, ara em trobo que a casa no podem posar ni un plat de sopa a taula.
Mentre vos i la vostra família us passegeu amb carruatges d’or i aneu a festes amb els millors menjars regats amb xampany, els meus fills passen el dia amb un crostó de pa sec, descalços i sense ni un abric per posar-se a l’hivern. Ja sé que el màxim que fareu amb la meva carta és fer-la servir per netejar-vos el voraviu, però també volia parlar-vos d’una altra cosa.
Darrerament hi ha gent important que ens diu que tots tenim dret a tres coses: Llibertat, Igualtat i Fraternitat.
Com que segurament no n’heu sentit parlar mai d’això, us diré que la Llibertat és el dret que tenen tots els éssers humans a viure sense que ningú els sotmeti a lleis injustes; la Igualtat vol dir que tots som iguals i hem de ser tractats pels nostres actes, no pel nostre origen i la Fraternitat és l’ajuda que ens hauríem de donar els uns als altres. Si haguéssiu repartit entre el poble un xic del que teniu, tal vegada ara no estaria passant el que passa.
Què passa? Doncs que des de la finestra de casa puc contemplar com milers i milers de súbdits com jo, amb tota mena d’armes a les mans, vénen decidits cap al vostre Palau a prendre per la força el que els pertoca, i us asseguro que cap dels vostres exèrcits ens podrà aturar.
Per cert, jo sóc inventor; faig coses útils per ajudar a la gent. Ara mateix acabo d’enllestir el meu darrer encàrrec. Porta per nom “Guillotina” i perdoneu, divina majestat, però ja faig tard per venir a provar-la.”


Autor: Ramon Gasch

Comentaris

  • Molt bé[Ofensiu]
    kefas | 05-05-2021


    Cal no oblidar les coses bones que ens ensenyen de petits, enviar cartes als reis, per exemple.

    Quan enviïs les del Juan Carlos i Felipe, oi que ens les ensenyaràs?

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!