Bon Nadal

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
BON NADAL!



Encara negra nit i sota zero, quan l’home va entrar en el compartiment l’acollí una calidesa que l’amarà com una benedicció. Com en anteriors ocasions, es va imaginar que ja estava fora de perill, i s’abandonà confiat en aquella benèvola sensació que el retornava al ventre matern. Va seure i, molt a poc a poc, amb índexs i polzes entumits es va treure els guants. Un sospir que li sortí de l’ànima el va fer tremolar de dalt a baix alhora que l’empenyia cap enrere, i recolzà tota l’esquena en l’agradós polièster. Les seves temples, farcides d’encaparraments, s’alliberaren -igual que tots i cada un dels músculs del seu cos- de les tibantors amb què s’havien ben travat després de dotze mesos de cabòries.
Mentre es guardava els guants a la butxaca, va girar lentament el cap cap a la finestreta, i hi veié la dona reflectida al vidre, com un espectre.
–A on et penses que vas? –cridà ella des de la portella amb una lluïssor apocalíptica a la mirada. Duia tirat damunt les espatlles l’abric de visó -que es notava que s’havia posat a correcuita, i que li arribava fins als genolls-, i més avall apareixien els mitjons negres de franel·la i les rosegades plantofes, mullades per la neu dels carrers.
L’home es va posar de nou els guants i la seguí en silenci.
El tren se n’anà sense ell.
Quan ja eren a casa, la dona li preparà la infusió de tarongina, mentre ell guaitava amb la malenconia dels vençuts l’estel gris que coronava l’arbre.
Ella s’assegué al seu costat. Li oferí aquella tassa fumejant, que ell diposità molt ràpid a la taula perquè els dits se li cremaven, i li gratà dos cops el clatell, amunt i avall, amb pressa poc dissimulada i un llarg esbufec d’atipament. L’home va abaixar el cap mentre combatia sense èxit uns sanglots mig apagats.
La dona s’aixecà:
–Cada any la mateixa història, Boni. És Nadal i vindran a dinar els meus pares i els meus germans, et posis com et posis. Fins als nassos em tens!
I Bonifaci comença a parar taula.



Signat
Ramon Gallart

Comentaris

  • Ens ho envies al NADAL DE CONTE ?[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 06-10-2022 | Valoració: 10

    eLS GUIMERA.INFO convoquem com cada any EL NADAL DE CONTE

    Envia el teu text en format word a tribuna@guimera.info

    Gràcies per endavant.

  • Atlantis | 06-02-2022

    Pànic del nadal? Fugida? ben escrit i detallat el text, malgrat no em qued clar si es qu cada Nadal passa el mateix i potser és la por a afrontar-se a la família:

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

294231 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!