Alea Iacta Est

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
ALEA IACTA EST

Heu tret mai un 13 llençant dos daus de sis cares? Un repte tal és el que va haver d’afrontar el déu Júpiter en una partida contra Sandra, la reina dels centaures zebra.
Tot va succeir una nit de primavera en què Júpiter havia invitat Sandra al Panteó. Llegeixis invitar en la seva accepció de sol·licitar imperativament; el déu suprem no acceptava un no per resposta.
Van sopar i van beure vi ad nauseam. Fins aquí, tot correcte. Però Zeus volia culminar la vetllada copulant amb Sandra. El desig no era correspost. Temorosa de la fúria divina que podia desencadenar una negativa, Sandra va plantejar el giny següent:
-Si vols prendre’m, oh Júpiter, hauràs de vèncer-me en una partida de daus.
Júpiter va posar-hi els daus; Sandra, les regles: calia llençar, alhora, dos daus de sis cares cadascun. Si Júpiter era capaç de superar la puntuació de Sandra, s’unirien carnalment. Si no, no.
Des de la seva posició privilegiada, a Júpiter se li escapaven ben poques coses. Una d’elles, però, era el poder que emana de les ratlles dels centaures zebra: poden controlar la trajectòria dels daus. Sandra va tirar: va treure un 12.
Júpiter, amb cara de circumstàncies, va restar immòbil durant una estona. De sobte, però, va esbossar una rialla. Va llançar els daus, i abans que caiguessin a terra va fer caure un llamp al bell mig d’una de les cares d’un dels cubs: va treure un 13.
Sandra, enfurismada, va cridar als quatre vents que Júpiter havia fet trampa. El déu va ofegar el crit de la reina agafant-la pel coll, i la va violar sense miraments.
D’una tal deshonrança va néixer Fortuna, deessa de la sort. I, per més que s’hi esforçava, la flamant deessa era incapaç de ser mínimament justa o equitativa: els seus actes eren sempre favorables als poderosos, i abusius amb els més humils; tal com havia sigut la seva concepció. És per això que va decidir tapar-se els ulls: per deixar de contemplar les desgràcies que causava el seu esdevenir.


Pseudònim:
Pan

Comentaris

  • Els daus estan [Ofensiu]
    marialluïsa | 18-05-2023


    tirats. Un relat basat en la mitologia molt ben resolt, atractiu i fàcil de llegir.
    La sort és juganera tot i que, com a la deessa, se'ns pot girar en contra.
    M'ha sorprès veure com, amb temes totalment diferents, hem coincidit amb la tria del títol.
    Sort.

  • Mitologia[Ofensiu]
    Prou bé | 17-05-2023

    Un relat fantàstic on la mitologia es barreja amb creativitat i originalitat!
    Molt ben escrit i els fets quedes van encadenant amb fluïdesa, molt ben descrita.
    De molt bon llegir.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!