AFECTES ESPACIALS

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
AFECTES ESPACIALS

Vagi per endavant que no soc partidari de fer allò que els catalans del Segle XXI anomeneu “spoilers”; i, de fet, la meva condició de viatger del temps em prohibeix de revelar el futur als habitants del passat, però en aquella ocasió no me’n vaig poder estar.

En acabar la meva darrera missió, que em va tenir voltant una pila de temps per l’Edat Mitjana, el Xip Suprem em va enviar al cinc de gener de l’any 2020. Com de ben segur podreu entendre, no us puc pas explicar què hi venia a fer, però sí que us diré que em plau molt visitar-vos de tant en tant i el que més m’agrada del vostre temps és anar al cine. Allà on vinc no hi ha res de semblant. La capacitat de crear històries, senzillament, ha desaparegut. Tenim altres formes d’entreteniment, és clar.

Transfusions cerebrals, en diem, però res a veure amb el cinema.
El fet és que pocs dies abans de recalar de nou en la vostra època s’havia estrenat “L’ascens d’Skywalker” i a mi m’encanten les pel·lícules de Star Wars. En la meva darrera estada entre vosaltres, cent anys enrere, havia vist l’Episodi VIII i frisava per saber com continuava la saga. Us podeu fer el càrrec del que representa haver-se d’esperar tot un segle per saber-ho? Doncs ara imagineu que a les butaques del costat s’hi asseuen una colla de nens malcriats que no paren de xerrar i que no et deixen escoltar els diàlegs. Vaig connectar-me als arxius centrals i vaig estudiar els expedients d’aquells marrecs.
–Escolta, tu –vaig etzibar-li al més cridaner de tots–. Aquesta nit, els Reis no et portaran la consola que has demanat i –vaig continuar dient, tot alçant la veu per a que els seus companys ho sentissin bé –et seguiràs pixant al llit fins que en tinguis divuit.



NOTINCGAS

Comentaris

  • Star Wars fan[Ofensiu]
    Carme_ | 23-05-2019

    Caram amb la que li deixa anar! Crec que el xaval s'amagarà durant una bona temporada! Però també s'ho estava guanyant... mira que no parar de xerrar al cinema!
    Per altra banda, entenc que el viatger en el temps tingui prohibit parlar del que passarà, però una mínima informació potser sí ens podria donar, no?

    Ara, el pitjor d'aquest futur és que la capacitat de crear històries hagi desaparegut. Ohhh... (i és que això de transfusions cerebrals dóna una mica de mal rotllo!)

    Un relat molt simpàtic, Notincgas.
    Carme.

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295811 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!