Vergonyosament tangible

Un relat de: Jofre

Rentar-se les mans amb les llàgrimes dels més desvalguts és una pràctica, que cada vegada s'encomana més.

Quan es tracta de casos en els quals unes persones han conviscut durant molts anys, s'ha de tenir realment molt de fetge per encara fer-se la víctima davant de la Societat.
És clar, que aquest terme majúscul, és extraordinàriament genèric, i, en realitat, correspon a individus amb noms i cognoms que no gosen allargar la mà a aquells que inexorablement es veuen abocats a situacions precàries i d'extrema marginació.
Per dir-ho clar: es faran l'orni, mantindran l'amistat amb el qui es perfila com a segur triomfador i giraran l'esquena a aquells que més ho necessiten.

És una manera molt lamentable de descobrir la diferència entre familiars, amics, coneixences i desconeguts. Tanmateix, és ben real i vergonyosament tangible.
Aquesta actitud gallinàcia -d'amagar el cap sota l'ala- és una veritable ferida que sovint no arriba a cicatritzar mai, per més aigua i sabó que es faci servir, per constatar -davant del mirall- el rastre dels anys i maquillar el sofriment més intens i injust.


Aquesta lletania penitent que alguns volen ignorar, és la que la Dolors ja ha paït i ha après a assumir. Unes pautes per un món que aconsella no pregonar penúries i planys més enllà d'un temps prudentment establert, per no incomodar els qui se'n van sortir airosos.

En el cas de la Dolors, el seu coratge i valentia li ha permès acceptar aquesta solitud intempestiva, tot combinant-la hàbilment, amb una volguda integració a un context que només la tolera com un seqüela d'una comesa pretèrita, de la qual -insisteix- no convé queixar-se, amb vehemència, en cap moment.

Superat el sotrac inicial que la conduí a la intempèrie més inhòspita, la Dolors ha reeixit en teixir una feble, però valuosa xarxa de complicitats que la mantenen surant en aquella mateixa aigüera, en la qual -malauradament- encara molta gent s'hi segueix rentant les mans.

Comentaris

  • Efectivament,[Ofensiu]
    brideshead | 02-11-2005

    vergonyós... Fas un bon retrat del nostre dia a dia, de tots aquells que es pengen del braç del triomfador i que deixen el pobre desvalgut morir-se en un racó.... I per molt que ens hi entestem, i que ho denunciem com fas tu en aquesta bona reflexió, no crec que les coses ni les persones canviin massa.... suposo que hem nascut egoïstes i que morirem egoïstes.... Per sort, hi ha persones com tu que ens ho recorden de tant en tant.

    Jofre, feia força temps que no et comentava. Però escrius unes meravelles tan gran, que de vegades se'm fa difícil transmetre't en paraules tot allò que sento en llegir-les.

    Una abraçada, segueix escrivint sempre tan bé!

  • un esguard valent i una cuirassa...[Ofensiu]
    ROSASP | 28-10-2005

    Un dolor portat amb dignitat per poder formar part d'un espai ínfim de la societat.
    Hi ha massa coses vergonyosament tangibles i una façana polida i freda que amaga el menypreu i la incomoditat provocada per situacions que pertorben la consciència.

    No és només un relat, és un fet palpable.
    Només cal contemplar el moviment continu d'aquest gran escenari de la vida i llegir sense jutjar més endins de la mirada.
    Dóna esglai topar-se amb murs de ciment i indiferència...
    Ens allunyem de la misèria, de les desgràcies i del dolor com si se'ns pogués encomanar alguna cosa.

    Una abraçada Jofre!

  • i també[Ofensiu]
    Lavínia | 28-10-2005 | Valoració: 10

    ens eixuguem les mans amb la tovallola del menyspreu, Jofre.

    La dignitat de la Dolors rau en saber contenir, empassar-se, potser, l'amargor fins als límits que un somriure és la demostració externa d'una caixa blindada interior on es desen les amargors més íntimes.

    Aigüera i tovallola són el lavatori d'avui dia.

    Petons, Jofre.

    Lavínia - Glòria