LES TISORES

Un relat de: aurora marco arbonés
LES TISORES

La imatge de les tisores, encerclades en el senyal vermell de prohibit, proliferen des de fa un temps en les pancartes i cartells reivindicatius de concentracions i manifestacions ciutadanes. Fins i tot els parvulets de les escoles coneixen aquest símbol com a sinònim de « retallades no ». La icona de les tisores, obertes i amenaçadores, pengen de les parets d’aules i passadissos, en centres educatius i sanitaris.

Sense voler embolicar la troca, em ve a esment que aquest estri va tenir ja merescuda fama en l’època franquista, per la fal•lera de retallar tot allò que es considerava censurable. Ras i curt: tot allò que feia oloreta a llibertat política i religiosa. En especial el sisè manament era escrupulosament protegit de les mirades suposadament obscenes dels espectadors cinematogràfics. Amb aquest objectiu, les escenes on els petons eren massa llargs i ardorosos, o s’ensenyava alguna part del cos susceptible de provocar concupiscència, eren tallats manualment de la cinta de cel•luloide i descartats per immorals. Els dirigents franquistes tenien por al sexe. No per ells, naturalment, que posaven uns pisets molt bufons a rodanxones amistançades, sinó perquè consideraven que el poble, si gaudia de les alegries de la carn, no estaria després disposat a sacrificar-se amb els restriccions del règim.

Tornant a les nostres tisores actuals, sembla ser que les retallades, no solament han arribat a l’àmbit social, sinó que han fet un pas més cap a l’àmbit gastronòmic. Vaig sentir a dir a un informador televisiu que aquest any es van vendre el mateix nombre de coques de Sant Joan, però més curtes.
Què passa? Que els ciutadans tenim menys gana o volem aprimar-nos per a lluir cos en les platges de la costa? No és això, ni de bon tros. Els catalans gaudim del mateix bon apetit de sempre; el que passa, com ja sabeu tots, és que l’euro ha encongit tant que no dóna més de si.

No us ho creureu, però he començat a somiar per les nits que em persegueixen unes tisores gegantines amb unes dents enormes de serra que em volen mossegar el cul. Tot i tenir el peu lleuger (en somnis), sempre m’enxampen, però no perdo l’esperança de guanyar algun dia la cursa i deixar les tisores dels trons amb un pam de nassos.



Comentaris

  • Tisores pel segons què[Ofensiu]
    Jordi Abellán Deu | 30-09-2012

    De tisores en senyals de prohibit n'he vist moltes. Pensa que vaig estar acampat a plaça Catalunya amb els indignats.

    Allà en vaig veure moltes. Però una cosa que em va indignar més, si això és possible, es veure les noticies als diaris de l'acampada. La ristra de, no ja inexactituds, si no de mentides planes i dures que es van fer correr a la premsa i als informatius.

    En aquells moments vaig pensar que les tisores s'haurien de fer servir per retallar aquestes noticies que escampen el verí de la mentida.

    Felicitats pel teu escrit. És realment un malson el que vivim amb les tisores.

  • sabeu el joc de[Ofensiu]
    Berenís | 21-08-2012 | Valoració: 8

    pedra, paper o tisores no? doncs la pedra guanya a les tisores. punys en alt!!!!
    i no em malinterpreteu. no vull tir que comencem a tirar pedres i a destruir, però si potser que per a construir un món just de vegades alguna pedra haurà de frenar alguna tisora ;)
    ah! i també de vegades les tisores són tan maques: "tallarem la cua a Felip de Borbó" (Cant dels Maulets).
    Hi han temes que em fan bullir i les retallades que patim en són un.
    bona reflexió.
    salut!

  • Tinc un tornavís[Ofensiu]
    Narcis08 | 21-08-2012 | Valoració: 10

    per desmuntar les tisores. I una tècnica que elimina l'afany de retallar dels cervells dels que manen. Es diu "Lobotomia" ;o)

  • Jo també crec[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 20-07-2012

    que són molt pitjors les retallades actuals que les que és feien contra el sisè manament a l'època franquista.
    Suposo que ja has llegit en algun lloc , que hi ha pensionistes que no es poden permetre la habitual medicació perquè la pensió que tenen és tan escassa que no es poden permetre el "luxe " de pagar a la farmàcia. Tisores !
    L'altre dia , la meva neta Vicky em deia que , a la universitat , 2.000 estudiants han abandonat la carrera. El preu actual no els permet seguir estudiant.
    Tisores !
    Has sabut posar , un cop més , el dit a la nafra amb el teu estil tan agradable de llegir .Ets única , Aurora !
    Molt bon estiu i una carinyosa abraçada.

  • I quan apedaçaran què passarà???[Ofensiu]
    Núria Niubó | 09-07-2012 | Valoració: 10

    Bones comparacions, en aquest crític relat amb el que ens fas reflexinar, els temps canvien però les tisores sempre les tenen els de dalt i fan i desfan al seu criteri sense tenir-nos en compte per a res.
    És realment un malson el que estem passant, espero que el teu somni acabi essent realitat per a tots.

    Un bon relat, dinàmic , com les tisorades, clar i directe, com el seu missatge.

    A mi la mare em va ensenyar a tallar i també a apedaçar. Ara retallen, després apedaçaran i …
    Per a quan estrenarem?

    M’encanten els teus relats!
    Petons per estrenar
    Núria

  • Les tisores tallen, són perilloses![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 08-07-2012 | Valoració: 10

    Abans que res, m'ha encantat la teva prosa! Acostumat a llegir-te en poesia et felicito per aquesta prosa clara, transparent i neta, que deixa veure perfectament el fons del riu. Un avui i un ahir que esborronen si parlem de tisores polítiques o econòmiques. Pobres sastres, pobres cosidores, pobre ganxet, on t'han fet arribar amb el teu sìmbol més preuat! Una magnífica reflexió Aurora i un buit al davant que posa la pell de gallina només de pensar-hi. Com va la teva salut? Endavant i força al canut! Una abraçada.

    Aleix

  • Censures[Ofensiu]
    franz appa | 04-07-2012

    Fas una molt ocurrent i afortunada analogia entre les tisores d'avui i les d'ahir, que si bé semblen molt diferents, en el fons en ambdós casos responen a les intencions del poder per mantenir la seva situació de privilegi.
    Les tisores de la censura (franquista o d'altre tipus, ara m'ha vingut al cap aquella estupenda pel·lícula "Cinema Paradiso" i aquella magnífica seqüència d'escenes de petons censurats encadenats) volien ocultar les conductes dictaminades com amorals, i així mantenir a ratlla la contaminació perillosa de la llibertat de pensament.
    Les d'avui funcionen una mica a l'inrevés: van directes a la font de la llibertat. els serveis públics que garanteixen una mínima igualtat sense la qual no hi ha llibertat possible. I s'escuden en un aparell de mentides, eufemismes i ocultaments que compta també amb el suport d'una amplíssima capa de mitjans de comunicació manipulats o directament segrestats. És una nova censura que emparada en el poder econòmic i polític injecta mentides quotidianes per negar que hi hagi un model social alternatiu al que estan imposant per la força i per la tisorada.
    Tant de bo el malson passi, i el teu desig de deixar les tisores frustrades esdevingui real.
    Una abraçada!

  • ben original anàlisi de...[Ofensiu]
    joandemataro | 04-07-2012 | Valoració: 10

    la situació actual, aurora i el paral.lelisme amb les tisorades de l'època del Règim... en el fons sempre passa el mateix i és que el poder castiga el poble perquè se sap fort i sap que a la gent li costa moure's i organitzar-se... però ja cal que vigilin !

    gràcies pel teu comentari al meu poema eròtic, has estat molt amable, i ja posats dóna els meus records a la núria i el marc quan els vegis per les terres de lleida

    una abraçada i fins aviat
    joan

  • Unes tissores de canvi[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 04-07-2012 | Valoració: 10

    Molt bon relat, Aurora. Em suggereix que potser cal fer propaganda de les tissores de canvi, no las de crisi.... Unes tissores creatives a dinamitzar les nostres aptituds actuals. Enhorabona !!!

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de aurora marco arbonés

aurora marco arbonés

215 Relats

1941 Comentaris

252019 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Diuen que tinc sentit de l'humor. No cal que m'ho diguin, ho sé. I no és pas una qüestió de genètica, ans al contrari, ja de bon principi vaig mamar l'unamunià sentiment tràgic de la vida. Però vaig desenvolupar el sentit de l'humor com a mecanisme de defensa. És el meu as guardat dins de la màniga. He passat la major part de la meva vida en les aules bregant amb adolescents, i no he pogut practicar massa aquesta qualitat, tot i que n'he practicat d'altres, tant o més importants.
Un mal dia vaig caure a l'infern i m'hi vaig passar una temporadeta però no em va agradar gens ni mica i no penso tornar-hi ni de visita.
Les meves millors amigues són les paraules, elles i jo ens ho passem força bé, riem, deixem caure unes llagrimetes si cal i ens sentim agermanades per un interès comú: explicar històries, en prosa o en vers.