Les altres bibliotecàries

Un relat de: Jofre

L'altre dia vaig anar a la biblioteca a tornar tres llibres que tenia en préstec.
La Cèlia i la Lídia, sense gairebé deixar de parlar, van passar el llom dels articles en qüestió per l'aparell magnetitzador. Dic articles perquè ja només em falta demanar el tiquet de compra i comprovar si han fet els descomptes pertinents -com si fos un supermercat.

Abans de marxar vaig passar altra vegada pel taulell perquè havia trobat una novel·la que m'interessava (per cert, el manual miraculós per solucionar-nos la vida encara no l'he trobat, però si existeix ja us ho faré saber...). Doncs, bé (és que m'he distret amb el personal), la Cèlia i la Lídia seguien parlant i el ritual anterior el van repetir a l'inrevés.

El fet que hagi augmentat el nombre de persones que treballen d'una manera absolutament maquinal, sistemàtica -sí- vull dir automàtica, de memòria; no em preocupa perquè és un vici al qual els humans hi tenim tendència (penseu en les fàbriques que funcionen tot l'any sense parar i que amb tres torns ho cobreixen tot); per tant, és una qüestió irresoluble.
Però és que realment la Cèlia i la Lídia surten de la feina més descansades del que hi han entrat. Fins i tot has de desencantar-les de les incursions al paper cuixé.

Perquè ningú es pensi que exagero sapigueu que més d'una vegada els usuaris de la biblioteca hem contemplat sorpresos com elles mateixes ens deien que no passava res -que ja era habitual- que algun desaprensiu sortís descaradament per la porta principal amb un llibre sota el braç després de quedar-nos tots mig sords per l'estrident so del detector de l'entrada.

La desídia d'aquestes dues bibliotecàries és escandalosa i monumental.
Tanmateix, no és generalitzable a la resta del personal i per les biblioteques que conec (que són poques, però significatives) mai aplicable a altres bibliotecàries.
En aquest sentit, la Cèlia i la Lídia vull creure que són una excepció. En les altres seccions de l'edifici també em poden atendre altres bibliotecàries que estan al cas. Aquestes altres bibliotecàries van d'un lloc a l'altre de l'edifici procurant fer mèrits per tal que tres mesos després de la seva contractació puguin ser incloses en una llista de suplències amb una carta de recomanació estàndard. De fet, és molt probable que en retornar la novel·la alguna d'elles ja no hi sigui (és que les van canviant).

La Cèlia i la Lídia, això sí, normalment sempre hi són. I, dic normalment, perquè també tenen les seves merescudes i lícites vacances.

Ara, que algú posi en dubte la legitimitat d'aquesta actitud, així com el seu poder de magnetisme em sembla molt comprensible, però en aquesta petita història fictícia les protagonistes són les altres bibliotecàries; i, qui enlloc d'una biblioteca hi vulgui veure un altre escenari, no crec que li costi gens ni mica. Malauradament el sistema funciona així, mentre ningú faci cas dels símptomes més explícits d'alarma i actuem davant l'ordinària realitat.

Comentaris

  • Ben trobat[Ofensiu]

    Aquesta és una situació que lamentablement es va repetint a moltes professions, és evident que no només a la de bibliotecària,però trobo que molta gent s'està acomodant en determinades feines en les quals no cal lluitar per una renovació de contracte i que s'acaben fent sense rigor, sense entusiasme, amb una superficialitat escandalosa. Evidentment tothom no és així, per sort, i sovint hi ha molta gent amb empenta i il·lusió per la feina. El relat, per a mi, té la particularitat positiva de posar de manifest aquesta situació en l'exemple de les bibliotecàries, però que amb altres professions tindria també un ple sentit en el qual, evidentment, canviaria el context, però no el fons de la qüestió.
    Gràcies pel teu comentari. Una abraçada.

  • Ex-libris: Cosmos. Sol-Ixent.[Ofensiu]
    Jofre | 26-04-2006

    N. de l'Autor.

    Les altres bibliotecàries és una crítica social (breu i exagerada) per reclamar la vàlua de la feina que moltes persones fan des de l'anonimat i en unes condicions laborals precàries.

    Els protagonistes podrien haver estat professors, cuiners, científics, caixers o pescadors; tant se val, l'important era identificar fàcilment l'escenari.

    En el pròleg deixo clar què pretenc: que davant dels senyals d'alarma no restem impassibles. En aquest sentit, la teva reacció és de proximitat; per bé que saps que no t'has de sentir al·ludida (és un relat, és ficció).

    En qualsevol cas, Sol_Ixent, celebro que precisament tu hagis comentat el text, així tinc la certesa que en aquest àmbit tan afable per tothom (el de la Biblioteconomia i Documentació), no tan sols tindrem una excel·lent professional sinó una persona sensible a la realitat quotidiana, que tu coneixes i perceps.
    De fet, molts dels teus relats, els inclous en la categoria d'assaig social i això és un bon senyal. Recomanables.

    Per cert, jo no sóc coetani del Ptolomeu II..., que segurament fundà el Museu o Biblioteca d'Alexandria clàssica; però, estic segur que no m'hi avorriria pas.
    Llavors, Sol_Ixent, potser hagués escrit "els altres bibliotecaris". Sembla ser, que malgrat tot, anem progressant.

  • M'ha cridat...[Ofensiu]
    Sol_ixent | 25-04-2006

    ... especialment l'atenció el títol del relat, perquè jo estic estudiant per ser bibliotecària -si, s'ha d'estudiar, per si no ho sabíeu!-
    Si que és cert que en alguns moments pot resultar una mica avurrit i pots mantenir certes converses amb els companys/es de feina... però d'aquí a portar-ho a l'extrem del relat, em sembla una mica exagerat.
    De totes maneres, he de dir-te que és un bon relat, ben escrit i ben plantejat.

    Una abraçada!

    Sol_ixent

  • Mon Pons | 24-04-2006 | Valoració: 10

    És trist que, cada vegada més, s'estigui institucionalitzat aquesta hipocresia implícita. el que expliques, no és cap anècdota. Ben al contrari, és una evidència que ens commou. Algunes persones han sofert i sofreixen de primera mà el que implica o representa "l'amiguisme" i sobretot el fer-se "notar". Són aquells/es que podem anomenar-los arribistes, ansiosos per pujar d'estatus social a costa de qui sigui i a qualsevol preu, discriminant a "altres" per aconseguir els seus propòsits, sense cap mèrit ni educació, ni cap esforç. Però això, malauradament, passa en qualsevol professió.

    Una abraçada!

  • Segurament deus tenir raó però...[Ofensiu]
    llu6na6 | 21-04-2006

    jo admiro i envejo les bibliotecàries perquè el seu és un món DE LLIBRES.

    les considero unes persones privilegiades perquè immerses en aquest mar "aparent" de silenci palpen, respiren tota la màgia que s'amaga en cadascu dels "habitants", els llibres.

    M'encanta veure com, amablement,(Jo he tingut una bona experiècia en això) t'acondueixen pels vitricolls d'aquest món ple de veus que canten, que riuen, que ploren...

    bé, és que jo sóc un xic imaginativa i poc pragmàtica, ja ho veus.

    Gràcies per comentar-me Jofre. Ets una joia!

    I anima't, veuràs com, poc a poc, les aigües tornen al seu lloc.