Una trista foto

Un relat de: Concurs de Microrelats Arc a la Ràdio
Una trista fotoNo, jo no ho he vist
i tot m'ho han contat.

Jo vinc d'un silenci. Raimon


Devia tenir quinze anys quan, en una visita al poble, em va abordar un pagès i m'ho va abocar de dret.

–No ets filla de qui et penses, nena. El teu pare es deia...
Em vaig posar vermella i no en vaig dir res. Tot i que eren temps de misèria, havia tingut una infància feliç. Els pares eren botiguers a Sants. Vivíem bé. Aquell nom em va quedar gravat.

Al pis familiar, morts els pares, vaig trobar un full rebregat escrit en francès. Avis officiel. Hi figurava el nom que guardava amagat a la memòria amb una data i un indret. Décédé le 8 Novembre 1941 à Mauthausen (Austriche). També hi havia unes cartes enviades des d'Argelers. Totes acabaven igual. Fes molts petons a la nena.

M'ha costat entendre el patiment de la derrota, el camí de la deportació i els silencis de la mare. Ara sé que, vençuda, viuda i amb una criatura de mesos, es va tornar a casar lluny del poble d'on els vencedors la van expulsar. I que el botiguer em va donar el seu cognom. La nena era jo.

Reconciliada amb el passat, abans de morir-me em queda un desig. Posar un rostre a la figura del pare. El de debò. He investigat i sé el seu número de presoner, però no n'he pogut trobar ni una trista foto.Autor: Pep Rafart

Comentaris

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió de Concursos - ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na ......................................................................................
  amb DNI. Número .......................................................................
  i nick/pseudònim relataire ...........................................................

  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
  ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Gèneres Narratius» que s’editarà a finals de 2021,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Identitat Inedita | 17-05-2021 | Valoració: 9

  Colpidor, no pel relat en si, que també, sinó perquè forma part de l'imaginari de mils de relats iguals...

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: