Un home tranquil

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

«Guarda't de l'home pacient. Estigues lluny d'ell si perd la paciència». Ma mare m'ho deia de xiquet... I tenia raó.

Ara fa un any de la reconstrucció (o desfeta) del meu poble. Un poble xicotet, on tothom es coneixia i on el meu veí tenia fama, més que merescuda, de ser l'home més pacient del món. Virtut o defecte, el ben cert és que era el blanc de totes les bromes i malifetes del poble. Ell, sense perdre la serenitat, aguantava tot estoicament i només, de tant en tant, sentíem que deia: «El dia que em canse de què em toqueu els pebrots, del poble no queda ni el record!», i afegia: «Avisats esteu!».

Doncs ara fa un any, com deia, que ens trobàvem tots els habitants a uns quants kilòmetres del poble, escoltant com la policia ens explicava que ens havien evacuat per precaució, en activar-se el pla d'emergència després d'una trucada anònima denunciant una fuita de gas tòxic. Hores després, quan protecció civil ens va comunicar que es tractava d'una falsa alarma, hi hagué un gran enrenou on no faltà qui recriminara el meu veí dient entre rialles que, com a revenja, s'havia passat. Ell els mirava seriós, impassible com sempre, encara que l'expressió d'aquell dia tenia un “no-sé-qué” d'inquietant...

L'explosió degué sacsejar tot el terme. La muntanya tremolava com si es tractara d'un terratrémol i l'onada de fum i pols ens va engolir mentre una pluja de tota mena de coses queia sobre els nostres caps. Quan el fum es va dissipar una mica vam constatar que les cases ja no hi eren, el paratge estava devastat per complet i del poble no quedava ni el record... Em sobrevingué un calfred i vaig girar-me cap al meu veí que, palplantat en mig de tots, no havia mogut ni un múscul.

— No direu que no us ho havia dit.

El que va passar després, i com esdevingué un dels criminals més buscats i perillosos del planeta, ja pertany a una altra història.


Pseudònim: DelTúria

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

294570 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!