Un estiu xardorós

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Un estiu xardorós, i en una època en què encara es podia acampar en qualsevol lloc, la família Argelaga havia anat a fer-ho, al bell mig del Montseny, a un petit pla ombrívol, i molt atapeït de pollancres i castanyers.
Eren quatre: el pare Joan, la mare Montserrat, el Jordi de dotze anys, i la Jovita de deu.

Feia pocs anys que la Guerra Civil Espanyola havia acabat, i amb influents amistats, la família Argelaga va poder conservar els béns i la relativa fortuna heretada dels pares. Així que podien permetés el luxe d’estiuejar de manera senzilla i no massa costosa.

Una tarda clara i canicular, poc després de dinar, uns forasters passaren pel davant de la tenda dels Argelaga, i es posaren a xerrar força estona, finalment, decidiren anar fer una volta tots junts pels contorns.
Els nouvinguts, eren nou tots junts: dues parelles, de tres i dos fills cadascuna. Així que en total, foren tretze, mal número, i la més menuda era la Jovita...
Enfilaren cim amunt, i tot d’una, la Jovita veient una formosa guineu, es deslligà del grup sense que la colla se n’adonés. Tot corrent, va caure dins d’un sot ple de flocs i rostolls i va perdre el coneixement.

Els pares en adonar-se’n de la seva absència, varen començar a cridar-la, però els crits no arribaven a la nena, i la tarda que havia estat clara, es va tornar fosca; enterbolida, fredosa i angoixant. Al cap de poc, en desvetllar-se la intrèpida però isolada Jovita, s’adonà que tenia la cama ferida i gairebé no es podia moure. Emmanseïda per la paüra, es va concentrar en un estat místic i devot, i va pensar només en la mare.
A la Montserrat li arribaven els senyals telepàtics, i intuïtivament, com induïda per una força estranya, va seguir un camí que ella el veia clar. Tots l’anaven seguint calladament.
Al cap d’una estona la Montserrat, estimulada per les ones del reclam de la filla, va arribar fins al clot on estava la seva estimada Jovita.

Adela Filà Avellana

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!