Un clauer d'or

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
UN CLAUER D’OR

Quan els companys acabaven la jornada i sortien de la fàbrica, el veien assegut al pedrís al final de la façana. Els que hi passaven pel davant, abaixaven els ulls com empegueïts de mirar-se’l. Ell somreia i els saludava amb veu alta, increpant-los: “Ei nois, tan esllomats aneu, que ni podeu saludar-me?” La presència de l’home al pedrís interpel·lant-los quan sortien de la feina, es va convertir en una constant.
Feia un somriure ample, no absent, però, d’un deix d’amargura quan els deia, fent oscil·lar amb la mà un ostentós clauer d’or que representava unes banyes; de boc, cérvol o de bou, això tant és pel que fa al cas. Deia: Jo també pencava de sol a sol, com vosaltres. Però mira, la vida fa tombs... ara visc com un rei, tu!”
-Que li va tocar la loteria? -va demanar un aprenent a l’operari.
-Més aviat va patir un daltabaix, pobre- li va dir l’operari-. Fa deu anys, després de la guerra, quan la fàbrica va tornar a engegar, treballava tot el que podia i més. Volia sortir de la misèria de la postguerra i oferir-li una bona vida a la dona amb qui s’acabava de casar. Molts dies doblava torn fent també el de nit quan algun company li demanava. Una d’aquelles nits algú li va anar a dir que no calia que s’hi esforcés tant, que la seva dona ja guanyava prou diners per la seva banda.
Quan amb la granota i tot va sortir disparat cap a casa, vam pensar que faria algun disbarat. Doncs no! Tret d’un parell de mastegots a la dona quan es va assegurar que era cert el que li havien dit, la resta van ser condicions i paraules. Es veu que li va dir a la dona, que si era puta, seria una puta que treballaria per ell; que ja calia que s’hi esmercés perquè ell deixaria de treballar i ella l’hauria de mantenir. Així va anar la cosa, noi. Què et sembla...?
Sense rumiar-s’ho, el noi va respondre.
-Per molt que faci el fatxenda amb el clauer i la rialla... només fa que castigar-se.



Pseudònim
- (Mostela)

Comentaris

  • El clauer de recordatori[Ofensiu]
    Prou bé | 17-01-2022

    Com si pogués oblidar del perquè del seu estatus! Decisió pràctica però plena d'amargor...molt bon relat quant a originalitat, contingut i escriptura!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!