Tot fa olor de mort

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
TOT FA OLOR DE MORT

Somiadora com soc, passejant per la sendera he vist el que no hauria d’haver vist mai, la mar emmudida, immòbil, els peixos saltironejant i quedant com estaquirots, degradant-se’ns per la manca d’oxigen. Fità també muntanyes entristides i ploroses, arbres despullats de fullada i branques cridant, agitades i malmeses per la sequedat que pateixen, arrels amagrides d’esgarrapar la terra buscant aliments, vegetació empal·lidida amb manca de verdor, defallida i corbada per tanta contaminació. També la prada l’he vist afectada, sense acoloriment perquè la cremor del sol i l’ambient no les deixa florir. He mirat al cel en sentir cridar els núvols pregant ajut per l’abrasament que sofreixen, per no tenir aigua per beure, i regar després, i el sol bramant clamor per l’alta temperatura a suportar, l’he sentit titubejar que no ens quedava gaire de vida. El gebre i les glaçades escridassaven al món del perill de sa extinció, deien que els rius circularan sense la simfonia que ens regala l’aigua al passejar perquè els brolls quedaran amb secor. Tot fa olor de mort. He vist el bestiar capalt per no trobar menjar, ni on poder refugiar-se. No he sentit refilar els ocells, brunzir els insectes, raucar les granotes, mugir les vaques..., no he percebut la sonata del brancatge dels arbres, ni de la frondosa i ombrívola vegetació quan el vent les fa dansar. Quedo esparverada en observar el miratge, aquestes escenes esgarrifoses. Tremolo I ajoco el cap en pensar que no és imaginari, sinó que és el futur que estem forjant. Veig materials nocius que no haurien de ser-hi, fums ennegrits que contaminen l’atmosfera, penso que és un somni perquè no pot ser real, tanmateix, guaito persones angoixades, ploroses que ho analitzen, recullen els residus i prenen nota. Potser, encara som a temps de canviar-ho i retornar-los la vida. Tot fa olor de mort. Sento paüra, un calfred em puja per l’espinada. Tant de bo no fos un somni o potser millor sí. No sé si somio o començo ara a fer-ho.




Pseudònim
Ailec

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    Et farem arribar per correu un document on et demanem la teva autorització per a la publicació.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC

  • Mala olor[Ofensiu]
    Prou bé | 05-02-2022

    Somni premonitori? Potser.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295816 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!