RIP

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Raimon Illot i Pallissa era pobre de naixença, i de nissaga, i de solemnitat.

Feia temps que sa mare –qui també fou pobra en vida– havia traspassat. Però com que la mort no cura la pobresa, d’aleshores ençà reposava en un nínxol miserable, cegat amb obra i algeps, al racó més fosc i humit del cementeri; que era també, no cal dir, el més allunyat de la porta principal.

Tanmateix, a desgrat de fatigues i entrebancs, el dia de Tots Sants ningú s’estava d’acostar-se fins allà –amb una excusa qualsevol o sense– per veure el ramell més gran, esponerós i lluït del lloc.

Tothom quedava meravellat pel luxe eclèctic que emanava de la tofa de flors i fulles, com també pel fet que aquell pallús desnerit, sense ofici ni benefici coneguts, fóra capaç – per a enveja i vergonya de veïns i forasters– d’engalanar la tomba de sa mare cada primer de novembre amb la decoració més rica i original de totes.

Ningú sospitava que el secret de Raimon era tan senzill com obvi. A poqueta nit de la vespra de Tots Sants, quan el llostre era esvaït i ja tots havien marxat, s’enfilava pel mur de tramuntana i botava a dins del cementeri. Una vegada allà, passejava tranquil·lament pels corredors com qui passeja per un prat mut i florit; sota la llum de la lluna o els estels, contemplava les làpides cobertes per manolls de cales, margarides, clavells i crisantems; les lloses funeràries mig colgades sota garbes de gladiols, tulipes, gardènies i orquídies. Flairava l’aire carregat, farcit de perfums diversos i fugaços que competien entre sí, barrejats i embriagadors. Llavors, sense més companyia que la dels morts i sos silencis, triava pausadament i delitosa: ara una poncella de lliri, ara un capollet de rosa, adés una garlanda de murta entrellaçada, adés una gavella de branquillons d’esparreguera. I així, com un nuvi ufanós, anava confegint l’espectacle floral que l’endemà deixaria bocabadats a tots els visitants. Tant, que no ho haurien estat més si algú els haguera explicat el misteri d’aquell cas.

Pseudònim: sadic

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!