Records d'infantesa

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Jo sols era una nena. Es repetia la història com cada nit que tocava. Discretament m'esmunyia entre les ombres, la padrina dormia, quan sonaven les deu, ella es retirava, i l’oncle no pujava l'escala de l’abadia fins ben entrada la nit... Tot controlat!
Obro la porta del pati i començo a baixar les escales de pedra que em duen al meu espai, al meu espai solitari i magnífic. Em sentia important! Les herbes altes i esgrogueïdes denotaven l'abandó a què estava sotmès aquell racó de la casa. A mi tant em feia, era el meu lloc de somnis i presències que em donava vida a aquelles hores de la nit. Una cuca de llum es passejava entre les margarides que semblaven somriure amb la seva companyia. El cant dels grills alegrava l'ambient i l'ombra dels avellaners del camp del sr. Robert amagava els meus passos inquiets.
Al final de l'escala una caminet curt i gairebé desdibuixat pels arbusts em mena a un lloc una mica més ample: sota l'escala, un pedrís fet a la meva mida que em serveix de seient. La foscor de la nit queda esmorteïda per la llum de la lluna, això em tranquil·litza. Al cap d'una estona les campanes de l'església m'anuncien l'hora esperada. M'aixeco i obro els porticons de la petita finestra que hi ha a la meva dreta. A l'altra part s'aprecien uns focus i unes veus es fan presents per trencar el silenci de la nit.

Comencen a aparèixer els personatges:

-Afanyeu-vos nois i noies l'estrena és d'aquí a tres setmanes.

Amb molt de compte obro la finestra rònega i un xic corcada i la deixo entreoberta per escoltar el diàleg amb més nitidesa. Jo estic allí com cada dimarts i dijous, impertèrrita, sense gosar moure ni les pestanyes. Puntual a les onze de la nit, sense que ningú més ho sabés, jo assistia a l'assaig d'una obra teatral que representaven els senyors i les senyores de la parròquia del meu oncle, a la sala parroquial.
M’encantava aquella noia rossa de mitjana edat i ulls grossos que encara no se sabia el paper, malgrat això el seu bellugueig entre bambolines era realment una perícia encantadora.

Jo estava al·lucinada. Ho contemplava tot des d'un lloc privilegiat, des d'una tribuna que els altres no van descobrir mai.
Què bé m'ho passava! Aquells instants eren fora del temps i espai reals, no comptaven. Podien ser un somni, una llegenda, una imaginació... Tant s'hi val, per a mi existien i sempre han existit com un secret dins dels molts que guardo de la meva infantesa.

reusenca

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!