Qui ha mort el Català?

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
QUI HA MORT EL CATALÀ?


Ans, clepsa, debades, faisó i paüra sou vosaltres les víctimes de l’abandó? Quina dissort la vostra, que ni el corrector us reconeix, ni els col·locutors envides us esmenten i, quan sí, els oients us fan una carassa de fàstic o un silenci indiferent.

Tal vegada són dèries pròpies d’un alienat enterc, ara bé, no hem de responsabilitzar a la modernitat com el botxí del català, la qual dissemina la uniformitat i la seva diversitat s’ofega al pèlag de la globalització? O ves a saber si són les noves generacions, seduïdes per les promeses d'un avenir connectat, que abandonen el caliu de la seva herència lingüística, optant pel pragmatisme sobre la pervivència.

Permeteu-me que m’excusi, que us renti l’ofensa i prengui venjança. Ara us amparo en un litigi que fa temps que ha emprès, mes cap havia augurat una problemàtica tan àrdua: t’han occit per imprudència greu o per animus necandi?

Detesto que us mesclin en política, ja que considereu-vos el vehicle de les idees, no aquestes mateixes. Em batré contra tots aquells que us titllin de desfasada, perquè pobre de mi si vós plegueu veles i us endinseu en el llindar de l’amnèsia, puix que sense vós estic desemparat, minvat d’identitat i mancat de comprensió.

Tanmateix, no m’assigneu mots no pronunciats per mi: no temo que concorreu amb altres llengües, àdhuc amo la pluralitat i aquesta ha modelat la meva terra, sinó que m’astora la vostra ingenuïtat al creure que us mantindreu dempeus malgrat les inclemències del desús i d’aquells que us menystenen.

Refuso encloure-us en un compendi, a què d’aquí a molts lustres cap persona us mencioni i que tot just agonitzeu com un vestigi de la memòria d’acadèmics que us percebin com una peça prescindible de la marxa vers el progrés.

I que per què m’afligeixo, dius? Car sou vós la veu dels meus records i el bateig de les meves expressions. No enteneu que sense vós no em resta que un silenci que em resseca l’ànima!

En tot cas, existeix crim més elevat que l’oblit d’una llengua?




Pseudònim: The light

Comentaris

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!