Proleg a la novel·la que escriurà la meva filla...

Un relat de: Romy Ros

La novel·la que teniu a les mans no és una autobiografia, tampoc són les cròniques vitals d'una adolescent que ens envolta en les classes d'ESO.
És una història inventada per una adolescent que té molta garra i que s'obre camí en el món de la literatura. No pretén altre cosa que mostrar-nos un mirall en el que podem conèixer personatges nous, frescos i plens de vida.
D'una vida fictícia que transcorre en un internat molt diferent al de la sèrie televisiva però que ens transporta a la nostra adolescència. Perquè, siguem francs, totes les noies que varem néixer a la dècada dels seixanta varem tenir ocasió de conèixer els internats britànics de l'escriptora Enid Blyton i varem somiar a viure les nostres aventures "quinceañeras", lluny dels pares i familiars, a les Torres de Malory: internats a l'estil britànic que a totes portven pel camí de la fantasia i de la vital il.lusió.
Però no, aquestes històries que aquí llegirem i estructurades en capítols, són petits fragments fantasiosos d'una noia vital que ha decidit traslladar al paper il.lusions i ganes de fer. Unes ganes de fer que es transporten al dia a dia amb el treball constant i continuat en plena primavera, plena dels olors de les flors dels jardins, dels carrers i de l'escola. Una primavera que restarà al record durant molts anys. Perquè són aquestes primaveres dels anys d'adolescència les que més es recorden cada cop que torna a visitar-nos del mes de maig.
Preguntant a l'autora sobre què volia que posés al pròleg de la seva novel.la, no vaig aclarir gaire cosa; així que vaig optar per seguir la meva intuició i cenyir-me a destacar els seus aires de llibertat i independència.
Per això, tan sols em resta desitjar-vos que disfruteu amb la seva lectura i que davant de tot no oblideu que l'autora, rere aquesta sinceritat de sentiments, ha posat un seguit d'il.lusions adients amb l'edat que tot s'ho menja i tot és a la vegada descoberta de la vida.
Ah! i perque ara està descobrint... ara acabo de recordar que la novel.la encara no ha estat escrita!

Comentaris

  • Novel·les d'adolescents?[Ofensiu]
    llpages | 18-04-2020 | Valoració: 10

    Coneixeu novel·les escrites per adolescents? Només em ve al cap el Diari d'Anna Frank, i no és cap novel·la, precisament. L'adolescent és un ésser en formació, i per escriure jo diria que cal una mica d'ordre mental. O, si més no, un tou de vivències personals que, en l'època de la vida de la que estem parlant, encara no hi ha hagut temps d'arreplegar. Una altra cosa és que es visqui intensament l'adolescència i que sigui una excel·lent llavor per a futurs relats, que segur que ho és; però posar-ho en paper exigeix un mínim de perspectiva difícil d'assolir quan es tenen menys de vint anys de vida.
    Bon plantejament, bon desenvolupament d'uns records comuns a molts lectors, i millor desenllaç, enhorabona Romy Ros!

  • HOLA ALTRE COP ROMYROS[Ofensiu]
    meral | 19-12-2009

    Jo també em vaig deixar seduïr pels llibres d'Enid Blyton als quinze anys. Un molt bonic relat que deixa llibertat a la teva filla per què escrigui el que vulgui... És el que les mares volem pels fills adolescents, que visquin la seva imaginació amb llibertat.
    Petons.

  • Laiaa[Ofensiu]
    Belda | 01-04-2009 | Valoració: 10

    Molt bo.

  • Homenatge a Blyton[Ofensiu]
    nuriagau | 19-03-2009 | Valoració: 10

    Avui he rellegit aquest relat. Em va sorprendre el títol. Jo tinc un fill que escriu contes i en té nou d'editats a RC. La teva filla també?

    Un pròleg que "enganxa" perquè és vitalista com ho són els adolescents. És versemblant el que ens expliques en aquest text.

    Felicitats per aquest pròleg d'un llibre inexistent per a un llibre d'una filla adolescent!

    Núria

    PS: Jo també vaig llegir els llibres d'Enid Blyton. Torres de Malory, Santa Clara, Elizabeth...

  • Bon assaig[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 16-03-2009

    de pròleg, ben estructurat i distret que et fa venir ganes de llegir alguna cosa més, però ja ens dius el què al final.
    Força original.

    Ferran

  • Original i imprevisible.[Ofensiu]
    Frandalith | 16-03-2009

    He de reconèixer que el títol ja ens parla d'una novel.la no escrita, per tant no sabia fins al final com acabaries d'adobar-ho per tal de confirmar-nos que la novel.la encara no s'havia escrit.
    M'agradat l'idea d'escriure un pròleg a una novel.la no escrita: ho trobo original.
    Seguiré llegint-te: t'he descubert fa molt poc.

  • Molt ben escrit i molt original[Ofensiu]
    Calderer | 12-03-2009



    Hi ha un escriptor polonès, Stanislav Lem, que va escriure un llibre sencer de pròlegs de llibres que no existien. Te'l recomano.

    Ara no em surt el nom...el del llibre...en té dos un de pròlegs i un altre de comentaris crítics de llibres inexistents....ja està un és "Vacio perfecto" i l'altre "Un valor imaginario" No recordo quin és un i quin un altre.

    Publica per aquí la teva filla?

    Salutacions... a veure si en un parell de dies puc llegir tot el que has penjat.

    Lluís

  • Ui, quants records el teu escrit![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 11-03-2009 | Valoració: 9

    Records de fills adolescents, records de la pròpia adolescència (més llunyana que la teva),
    de les lectures infantils i d'aquest esperit de lluita que s'amaga rera les teves paraules, molt ben arrenglerades en el relat.
    No t'oblidis de comunicar-m'ho, si la teva filla escriu alguna cosa.
    Molts petons i benvinguda a RC.

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Romy Ros

Romy Ros

59 Relats

459 Comentaris

79829 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:

Nascuda al 62 més enllà de les Terres de Ponent, he viscut en diferents poblacions de Catalunya fins que he aterrat a Vic esperant que sigui definitiu.

Sóc antropòloga de formació i vocació, també activista de professió. Sóc mare de dos fills que van deixar l'adolescència i que s'obren camí en aquest món convuls.

Escriure, llegir i pintar són tres aficions que m'entusiasmen i fascinen.
M'han ajudat a reinventar-me i per això estem ara per aquí.

Us desitjo el millor, que la lectura de cada relat us sigui plaent i toqui la fibra de les vostres emocions, com moltes vivències han tocat la meva.
Us agraeixo molt els comentaris perquè m'ajuden a aprendre i millorar. Gràcies!

Namasté!