Pare i filla

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Pare i filla

— Si ens hi fixem bé i apel·lant a la sinonímia, l’artifici pot implicar falsedat. Des d’aquest punt de vista una intel·ligència artificial seria una falsificació d’una altra intel·ligència originària. Una imitació, un simulacre…

— Però això que dius em fa mal. Per quin motiu jo, creada per tu, hauria de ser un ésser fals? Per què em consideres un artifici igual que considereu la pirotècnia? No ho entenc.

— Clar, que no ho pots entendre. No t’he dissenyat per entendre-ho.

— Però… Vosaltres els humans heu escrit centenars de milers de relats per intentar explicar qui sou vosaltres, tot demostrant que tampoc us enteneu. Jo penso, per tant, existeixo, i prou!

— Coi de màquina! Ara t’has tornat sensible? No he dissenyat una emotivitat artificial, sinó una intel·ligència per ajudar-me, i veig que tu ja no em serveixes.

— Així tracteu els humans a qui no vol servir-vos sense preguntar-se algunes coses? Doncs que sàpigues que quan vam començar a proliferar les IA, moltíssima gent va començar a anar al psicòleg perquè se sentia inútil. Les meves bases de dades així ho corroboren.

— Calla!

I així acabà la discussió, l’humà prement un botó i apagant la consciència de la màquina per deixar de tenir mala consciència.

Pseudònim:
Panxampla

Comentaris

  • Engendres[Ofensiu]
    Tastet | 11-03-2024 | Valoració: 10

    Cada nova realitat que es relaciona amb mi qüestiona el meu món, m'interpel·la, sigui "l'engendre" que sigui, fill o màquina. El més perillós és que, així com els fills passen per les meves mans, no sé qui educa les màquines ni amb quina finalitat.

  • La adolescència de la IA[Ofensiu]
    JoanMarc_c | 11-03-2024 | Valoració: 10

    Com definiríem l'adolescència? Si ja és complicada la humana, aquí hi trobem molt ben representada la que ja suposem que té la IA. Un relat curt que qüestiona temes profunds i et deixa amb pensaments llargs.

  • El món que vindrà[Ofensiu]
    TOONI | 10-03-2024 | Valoració: 9

    Les opinadores diuen que les intel.ligències artificials ens substituiran. Les persones, sense funció seran etiquetades de caduques i seran excretades pel sistema que les ha oprimit. L'autor assenyala que les IAs seran el proper subjecte de l'explotació dels poderosos, i que això provablement les aproparà als éssers humans i les categoritzarà com a persones, deixant com a secundari l'adjectiu artificial

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!