Paraules Majors

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
La Teresa és una dona gran i madura: sempre explica que el dia que va posar l’espelma del 6 al pastís d’aniversari li va caure de cap per avall i l’esglai del 9 li va fer veure que la realitat es pot copsar almenys de dos punts de vista diferents. Parlar amb ella sempre t’aporta un contrapunt singular.
De petita, sentia una barreja de gelosia i d’enveja cap al seu germà gran i, malgrat que els seus pares intentessin comprar les coses de dos en dos perquè no hi podessin veure distinció, ella sempre pensava que el del seu germà era més gran, més bonic, més tot.
“Em va costar d’aprendre que l’enveja a qui més mal fa és al propi envejós perquè, enlloc de gaudir de tot allò de bo que la vida em brindava, patia pensant en el que tenia el meu germà”.
De gran, va repetir l’error: molts cops considerava injust que d’altres gaudissin d’un privilegi o tinguessin un bé que ella també hauria de posseir o bé establia un fals equilibri “si ell guanya , jo perdo”.
Un dia va provar de fer d’aprenent d’alquimista amb les quatre coses sobre l’enveja que havia experimentat de petita. Va concloure que la gelosia del seu germà només mostrava que tenia por de perdre la exclusivitat en la relació afectiva amb els adults més propers.
De gran, un cop acceptat que tenia enveja o gelosia d’alguns companys, es va preguntar si era perquè creia que a aquella persona “totes li ponien” o “ havia nascut amb la flor al cul”.
Alquimista ja més veterana, va concloure que, en aquest cas, era el resultat d’una percepció superficial i incompleta de la realitat. Cal posar el 6 cap per avall: si a una persona li van tot li va bé no significa només que ha tingut sort sinó que potser ha hagut de renunciar a coses que tu mai no voldries sacrificar.
I, quan al cas del “si ell guanya, jo perdo” és un fals equilibri. Ni el meu germà ni els meus coetanis són els meus competidors, sinó els meus col·laboradors.
En definitiva, contra enveja, caritat amb els meus companys de viatge.

Voliaina

Comentaris

  • comentaris[Ofensiu]
    Noia Targarina | 10-05-2018 | Valoració: 10

    Es un relat molt bent explicat i molt entenedor , m' agrada molt les comparacions que fas , es molt bent veritat el que nosaltres veien no es real , i la gelosia només porta que problemes a la llarga, hem de ser més generosos de tant en tant ens sentirem molt bé amb nosaltres mateixos i amb l' altra gent del nostre entorn! continua escribin així val la pena llegir-lo!

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!