Només els mínims

Un relat de: Mena Guiga
Quan estic/estàs/potser estaràs 'així' només els mínims prenen valor. Empenta bàsica. I encara sort!
Respirar, menjar, dormir...poca cosa més.
L'esma és redueix.
La il·lusió és substituïda per l'evasió.
Els mínims, sí, i amb prou feines.
I la pols, dolç tel, fi tul. I un cúmul, cel de greix. Ho vols estant 'així'...i tot plegat creix.
Veus el temps organitzat i t'indignes.
Però...quan la lluita cansa...cal cap pretext pel pou que anheles, avall, ben avall, aigua de la nit, sense reflex, sense galleda ni corda, sense companyia ni d'una granota? I amb estancament rodó, pregon, tubular, subterrani, perdut, llunyà, erm i solitari...quan ni els mínims facin efecte.
Comentaris

 • I quan els ulls s'acomoden a la foscor...[Ofensiu]
  Llem | 03-08-2012 | Valoració: 10

  ...veus en la penombra uns sortints a les roques.Plens de molsa i fang. Pero instintivament t'hi aferres. Sense esma, sense força, sense alè, fas cami metre a metre. Arribes dalt sense ungles, sense aire, sense plor. La lluna et somriu, i l'aire fresc et pentina els cabells i et renta la cara. Reneixes més savi, inmens, i segueixes caminant.

  La sortida sempre es possible. Jo he sabut trobar-la tres cops, i ara ja sé sempre on buscar-la

  Una abraçada.


 • jo ho he patit...[Ofensiu]
  joandemataro | 15-07-2012

  i realment és dur, molt dur... però alhora és un senyal de canvi... això sí només el temps guareix

  gràcies per les teves lectures i comentaris als meus poemes, ets molt amable

  fins aviat

  una abraçada
  joan

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

949 Comentaris

416481 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com