L'home del piano

Un relat de: copernic

La primera vegada que vaig sentir aquesta esplèndida cançó amb regust de derrota i de mel va ésser en la veu ferma, potent, de l'Ana Belen i no en la de Billy Joel, el seu autor i primer intèrpret. D'aquesta manera vaig poder gaudir no només de la cadenciosa melodia del piano i de la breu i deliciosa intervenció de l'harmònica si no de la colpidora història que ens explica: Amors que s'acaben, passions que es difuminen, sed d'aventures, horitzons per descobrir, homes que queden sols i menyspreats per la fortuna tocant una i altra vegada la mateixa cançó, com si fos una condemna, en el piano d'un vell cafè perdut en un vast desert de l'Oest americà.

Poques vegades s'ha trobat una conjunció tan perfecte entre lletra i música. Les notes es van desgranant en una inacabable successió d'arpegis de tristesa i emocions reprimides que troben finalment sortida en una veu que crida amb desesperança el seu desencís, la seva frustració personal. Per que ens sentim tan identificats amb aquesta cançó, clàssic entre els clàssics de la música moderna? Probablement perquè en cada un de nosaltres hi ha un perdedor, una història que va acabar malament. L'èxit és fill de mil fracassos, diuen. La història que ens explica Billy Joel és l'expressió d'un home que busca en la màgia de la nit recuperar l'escalfor del dia, cercant en la penombra d'un bar algun cor solitari que li faci costat.

S'ha parlat molt de la literatura, de la creació en general com un intent de suplir unes carències, com expressió d'una ràbia continguda, com a demostració de l'existència d'una ferida encara no curada. La veritat és que quan les coses van bé, quan hi ha equilibri en el nostre cos, en la nostra ment i en la nostra ànima la inspiració no ens toca amb la mateixa intensitat com quan ens sentim a mercè de l'atzar, quan hem sofert una decepció o ens sentim aclaparats, dubitatius, descol·locats. Llavors ens trobem més receptius i les paraules flueixen, l'escriptura brota del no res, les notes surten una després de l'altre en perfecta harmonia, arrancades a les tecles d'un piano en un vell cafè, tocades per un vell perdedor i cantades amb un micròfon que fa pudor de cervesa mentre poc a poc es va esvaint un dissabte més.

Comentaris

  • Ostres, m'encanta el teu relat, [Ofensiu]
    Romy Ros | 13-07-2010 | Valoració: 10

    perquè has copsat igual que jo el missatge de la cançó. Adoro aquesta melodía i la seva lletra perquè et transporta a passions i fracassos i a degustar-los com a derrota i a mel. Ana Belen té això en les seves interpretacions! Una vegada més: enhorabona!

  • gypsy | 15-06-2008

    molt d'acord amb el que expresses. Segurament, tots som fills d'unes cançons que ens assenyalen, que tenen molt de nosaltres. L'art com a fugida, com a catarsi en totes les seves vessants.
    Crec que la vida sense el fet artístic seria insuportable.

    petons!

  • Enhorabona![Ofensiu]
    Montse Canes | 13-04-2008

    Ha estat casualitat que em parés en aquest assaig per donar-te les gràcies. M'agrada com escrius i el que escrius. M'agrada poder passar un relat i un altre amb la sensació per fi que entenc el que estic llegint, que sé del que estàs parlant i a més, aprenc noves prespectives i m'assenyales opinions, m'enriqueixo amb les teves reflexions. Fas servir un lleguatge molt correcte sense necessitat de fer servir mots que mai fem servir, sense caure en aquella costum que no entendré mai de fer servir les metàfores més complicades o paraules en desús per donar-li més pes o ves a saber. No em canso de llegir-te, tant siguin articles d'opinió com relats o assigs. Gracies.
    I moltes felicitats per aquest camí literari que descrius en el teu perfil. Gaudeix i somriu.
    Montse Canes.

  • Emergeix carregat d'emocions[Ofensiu]
    Avet_blau | 18-01-2008 | Valoració: 10

    Efectivament lletre i música,
    s'acoplen i necesiten;
    amb una descripció,
    que entra doblement als sentits,
    entre sons i paraules.

    Quan una poesia, un tonada,
    apareix al subconscient i li agrada,
    emergeix carregat d' emocions,
    i descarrega endorfines,
    com un acte de passió, a la llum de la vida.

    Avet

  • F. Arnau | 18-01-2008 | Valoració: 10

    Recorde la cançó en la magnífica versió d'Ana Belen. És una de les que formen part de la banda sonora de la meua vida...
    Moltes gràcies per fer-m'ho recordar.
    Una forta abraçada!
    ... I molta salut!

    FRANCESC

  • Hola Enric[Ofensiu]
    brumari | 11-01-2008

    Sí, esplèndida la cançó i excel·lent el teu assaig.

    Contradient l'opinió d'algun dels teus comentaristes, jo també crec que, en general, l'adversitat més que no pas la bonança ens predisposa a la creació literària. I segurament a qualsevol gènere de creació. És trist, però és.

    Deia Pirandello que l'home mai no raona tan apassionadament com quan pateix, cercant les causes del seu patiment. Quan frueix -afegia- no raona, com si fruir fos un dret propi que no cal investigar.

    Una abraçada,

    Joan

  • si, però...[Ofensiu]
    rokins | 10-01-2008

    Hola Copernic!, estic amb tu que és una cançó molt bonica. Aquesta aurea decadent, melancòlica, tràgica... desperta una atracció fatal cap aquesta cançó...
    No obstant, no estic d'acord que "quan les coses van bé, quan hi ha equilibri en el nostre cos, en la nostra ment i en la nostra ànima la inspiració no ens toca amb la mateixa intensitat".
    Crec que, en general, tenim massa assumida la vella imatge de l'artista maleït. La idea que per fer projectes, quadres, cançons, poesies... interessants cal estar angoixat o decepcionat o descol·locat i, si pot ser, borratxo, és clar.
    Crec que no cal.
    Els impulsos i motivacions que ens avoquen a fer nous projectes, nous quadres, noves cancons, noves poesies.... poden ser de ídoles molt diferents...
    Fins la próxima!

  • Estic d'acord[Ofensiu]
    diesi | 10-01-2008

    A mi també m'ha marcat molt aquesta cançó. La lletra en castellà té una força increible, potser més que la original, i la música d'en Billy Joel boníssima.

    Gràcies per recorar-me-la avui.


    Petons!

    #NaT#

  • L'atracció de l'autodestrucció[Ofensiu]
    franz appa | 10-01-2008

    Tens raó que és un tema "artístic" per excel·lència, i segurament és una bona font d'inspiració el mite tràgic del perdedor.
    Més que aquesta cançó, per això -que també -, m'agrada una més petita i no tan coneguda, de Natalie Merchant, "The living", de temàtica similar però més el·líptica.
    Una abraçada,

    franz

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387691 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...