La pèrdua d’un gran amic

Un relat de: Rafael Pescador Lozano


Vaig anar al funeral d’un antic company de feina. Ens vam trobar amb altres entre la multitud. En silenci, els nostres rostres cansats pel pes del dol.
Amb una barreja de sorpresa i nostàlgia, entre les visites al tanatori vaig reconèixer a un antic company de feina, ara jubilat com jo. No ens veiem des de feia anys, però el dolor compartit ens va unir en aquell moment.
Entre xiuxiueigs sobre el passat i somriures entristits, vam arribar al tema de la nostra passió compartida per l'escriptura. Recordant els dies en què intercanviàvem cartes, esperant amb anhels el correu que portava les nostres paraules impreses en tinta.
Lamentem la pèrdua d'aquest costum tan íntima i personal en l'era de la comunicació digital instantània. Llavors, vam decidir fer alguna cosa al respecte. Vam prometre reviure la tradició perduda i renovar el nostre vincle a través de cartes escrites a mà, enviades pel sistema postal tradicional.
Així, va néixer un nou capítol en la nostra amistat: un compromís de mantenir viva la bellesa de les paraules escrites, malgrat el pas del temps i la distància física. Durant nou anys ens enviaven cartes, epístoles, com li agradava dir. Sempre trobaven temes a desenvolupar, jo li explicava coses de la meva joventut, de les meves aficions, dels meus viatges, dels meus dibuixos. Ell dels sueus temes preferits. Vaig començar la relació epistolar en castellà, ja que m'era més fàcil puig que la meva educació, en una època de repressió lingüística el català fou prohibit en les escoles. Però, ell, persona molt culta i ben preparada, va animar-me a fer-ho en català. I així ho vaig fer fins a l’última resposta que vaig rebre justament un dia abans de la seva mort. En la seva darrera carta m’explicava que no es trobava gaire bé, però que esperava millorar-se molt aviat. La seva mort va ser sobtada. Això ho escric com homenatge a aquell gran amic i company de feina. Una gran persona. I ho faig amb la doble tristesa d’assabentar-me que aquesta web Relats en Català està a punt de desaparèixer: una doble tristesa.







Comentaris

  • VAIG VIURE UNA...[Ofensiu]
    jomagi | 09-05-2024

    ...experiència molt similar a la de vostè amb el vostre vell amic traspassat EPD. Jo vaig viure-ho més o menys d'una manera pareguda durant els anys universitaris amb un gran amic que estudiava a la Sorbona de París i jo a l'universitat Central de Barcelona. Ens cartejarem durant més enllà de les nostres carreres
    ja finalitzades; fins què un dia vaig rebre l'última carta d'ell remesa des de Londres amb el seu DNI i ja mai més he sabut res d'ell (i la seva família que han anat morint tampoc) des de ja fa 50 anys!...Tot sovint les llegeixo aquelles cartes pensant que li va poder passar?... Vaig anar a París, Londres, consultats i embaixades d'Espanya i res de res. Un cas de tantes i tantes desaparicions nombroses i misterioses

    **Respecte a Relats en Català que desapareix, podria aclarir-me quelcom?

    Agraït. Una abraçada d'un coetani del 1950.

  • Tristesa[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 09-05-2024

    per la pèrdua d'un gran amic i còmplice, després d'haver recuperat la vostra amistat al llarg dels anys. Tot sovint, els funerals són un lloc habitual on retrobar coneguts, família i amistats amb qui durant anys s'ha perdut el contacte. Poques coses a la vida podem controlar. No ens queda altre remei que acceptar-ho. Ara, el cor guardarà per sempre un bon record d'aquesta gran amistat.
    I evidentment, com no pot ser d'una altra manera, també d'aquesta fantàstica pàgina.

    Endavant Rafael.

    Rosa.

l´Autor

Foto de perfil de Rafael Pescador Lozano

Rafael Pescador Lozano

58 Relats

88 Comentaris

20571 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
Nascut a 1948, de ben petit hi havia sentit una gran afecció per escriure relats i històries fantàstiques. Més endevant, la feina i altres afeccions artístiques, van apartar-me d'aquesta pràctica,malgrat que sempre que he tingut ocasió aprofito per expressar-me mitjançant la paraula escrita. Des de 1974 escric un diari personal, fidel company dels meus pensaments i testimoni de la meva memòria.

Adreça electrònica:
pescador.rafael@gmail.com