Síndrome de Stendhal i altres trastorns

Un relat de: Rafael Pescador Lozano

Recentment, un amic va parlar-me de la síndrome de Stendhal, que es coneix que algunes persones ho han patit en contemplar l'acumulació de moltes col·leccions d'art. Aquesta síndrome rep el nom del mateix escriptor francès que ho va experimentar a Florència, lloc comunament associat a aquest fenomen a causa de la seva riquesa artística. L’exposició a la bellesa pot desencadenar aquesta síndrome per l’exposició a una gran quantitat d'art de gran qualitat en un curt temps, sentir-se aclaparat. És una reacció psicosomàtica que pot produir un elevat ritme cardíac, palpitacions, un exagerat estat emocional de felicitat. Pot passar visitant museus.
Però contràriament a aquestes emocions en contemplar obres d'art extremadament belles, hi ha un altre estat emocional, en aquest cas de desgrat, enuig o repugnància en contemplar coses qualificades pel subjecte com lletges o molt desproporcionades, com veure persones amb una obesitat extrema. Encara que per a aquestes reaccions emocionals no hi ha una qualificació descrita als annals de psicologia, podria englobar-se com a Disgust estètic, expressió que s'utilitza per descriure l'aversió que una persona sent cap a certs estímuls visuals que considera desagradables o antiestètics.
La Misofòbia, encara que sol aplicar-se a la repugnància a la brutícia i als gèrmens, també es pot aplicar a la vista de coses o persones que consideren lletges o, fins i tot, repugnants.
I finalment, podem parlar de l'anomenat Trastorn dismòrfic corporal (TDC), caracteritzat per una preocupació excessiva per la mateixa imatge corporal. En aquests casos, els individus poden tenir una percepció distorsionada dels físics d’altres persones. Les persones afectades per TDC poden experimentar un malestar en observar persones que no s'ajusten als estàndards de bellesa.
La percepció de la lletjor o de la bellesa és subjectiva i està influenciada per diversos factors. És important buscar ajuda professional si aquest tipus d'experiències pot generar un impacte significatiu a la vida d'una persona.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Rafael Pescador Lozano

Rafael Pescador Lozano

62 Relats

91 Comentaris

22137 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
Nascut a 1948, de ben petit hi havia sentit una gran afecció per escriure relats i històries fantàstiques. Més endevant, la feina i altres afeccions artístiques, van apartar-me d'aquesta pràctica,malgrat que sempre que he tingut ocasió aprofito per expressar-me mitjançant la paraula escrita. Des de 1974 escric un diari personal, fidel company dels meus pensaments i testimoni de la meva memòria.

Adreça electrònica:
pescador.rafael@gmail.com