La nit més llarga

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

LA NIT MÉS LLARGA


Recordo aquella nit sense lluna d'un 21 de desembre, d'això fan tant de temps... Aquell fou un any de males collites, tots els homes joves com el pare, havien marxat a treballar a altres llocs, bastant habitual en la meva Galícia natal.
La nostra veïna Carmiña es va posar de part. La mare, que era la llevadora de l'aldea, va haver d'anar a casa seva per ajudar-la a donar a llum. Hem va dir que anés a dormir, que ella no sabia quan podria tornar.
Però jo no tenia son i m'avorria. Vaig sortir a l'era, des d'allà sentia els crits de la Carmiña i les frases tranquil·litzadores de la mare. Passaven les hores i res canviava. La nit era negra com la boca d'un llop i uns núvols foscos amagaven les estrelles.
Em vaig posar a caminar entre l'espesa foscor. Les ombres dels arbres llunyans m'exercien una forta atracció. Mai havia sortit de nit, la mare no em deixava. Sentia una profunda curiositat per veure si alguna de les llegendes que havia escoltat eren certes. La Santa Compaña i l'home llop, els veuria? Què faria si me'ls trobava? I mentre caminava, imaginava sentir aquella trista cançó: “Cando penso que te fuches, negra sombra que me asombras”. I és quan m'adono que m'havia endinsat en el bosc i els arbres no em deixaven veure l'aldea. Donava voltes i més voltes i no sabia sortir. Cridava a la mare però ningú em sentia. Corria desesperada, i de cop, una relliscada em fa caure per un barranc, entre roques i troncs baixava rodant fins la riba del riu. Vaig perdre el món de vista.
Desperto en una habitació d'hospital al cap d'uns dies. La mare em va explicar que quan va deixar la Carmiña amb el seu fillet, va tenir un mal pressentiment, li va semblar veure una negra ombra que li deia: “A rapaziña caeu no desfiladeiro do rio”.
Quan va comprovar que jo no hi era a casa, va córrer a donar l'alarma al sagristà de la parròquia que, a tocs de campanes, va cridar als veïns. I efectivament, allà em van trobar, a la vora del riu.



Pseudònim: Estefania

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!