La mítica història d'Orfeu

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
LA MÍTICA HISTÒRIA D’ORFEU

Deixeu que us expliqui la meua història d'amor favorita de l’antiga mitologia grega. El llegendari Orfeu era fill del déu Apol·lo i de la musa Cal·líope. La seua fama provenia perquè era un jove amb extraordinaris dots musicals, tant vocals com instrumentals. El poder de la seua lira fins i tot captivava els mateixos déus de l'Olimp. Amb el pas dels anys es casà amb Eurídice, qui en certa ocasió trepitjà un escurçó i va rebre una mossegada que li provocà la mort. Orfeu embogí d'angoixa i s’entossudia a tocar cançons tan tristes que, amoïnats per la seua amargor, els déus li pregaren que davallés a l’inframón a cercar la seua estimada. Dit i fet, en un acte d’amor excels, Orfeu abaixà a les profunditats afrontant els perills. Amb els acords de la seua música amansí el temible Cerber, el gos monstruós de tres caps que vigila l'entrada als inferns. En acostar-se a la vora de l’Estígia, on esperava Caront amb el seu bot, entonà un cant tan encisador que aconseguí que el barquer s’apiadés d’ell i li oferís de creuar el riu de franc, sense haver de pagar-li el típic òbol dels difunts. Tan bon punt arribà a l’inframón, després d'un tens silenci, amb els ulls arrasats en llàgrimes, a fi de convèncer Hades i Persèfone que li permetessin retornar a la vida la seua esposa morta, Orfeu tocà una melodia tan sublim, que va commoure els déus. Consternats pel dolor del jove enamorat, li permeteren endur-se-la amb una simple condició. Li advertiren que havia de caminar cap a la sortida davant d'Eurídice, sense mirar enrere fins que els raigs del sol banyessin la dona. La parella s’afanyà a emprendre el camí de tornada, sortejant els perills que els assetjaven. Un cop al món exterior, quan Orfeu pensava que Eurídice ja estava fora de perill i es girà per estrènyer-la entre els seus braços, s’adonà esgarrifat que el peu del darrere encara estava a l'ombra. Llavors la seva estimada s’esvaí a l'aire, per sempre més.





Pseudònim: David de Mataró.



Comentaris

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!