La fortuïtat d’un café

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
La fortuïtat d’un café


Ell la va veure per primera vegada asseguda amb la seua gent amb una copa de vi a les mans i unes ulleres de sol. Sempre havia sigut de fixar-se en els ulls: expliquen més que moltes de les frases que soltem. Ella bevia vi mentre mirava de reüll al xic de la taula tres. “Què fa sol?”, es preguntava. “Estarà esperant a alguna cita, no sé”, pensava per a si mateixa. I seguia bevent. Ho feia per oblidar que tot el passat era això, passat.
Ell, cansat de mirar-la i no atrevir-se a dir res com qui no s’atreveix a botar a un riu amb els ulls tancats, s’alçà cap a la barra posant la mà a la butxaca per traure un parell de monedes per pagar aquell café que sabia amarg per la por a ser valent. “Què li dec?”, preguntà mentre mirava les monedes. I de sobte, silenci. “Junt o separat?”, va respondre el cambrer. No ho entenia: havia estat en tot moment sol, acompanyat pel soroll dels missatges que li arribaven al mòbil. “He fet pollastre al forn”, deia un. “El dimarts tenim partit, recorda”, deia altre.
Aleshores una suau veu contestà: “Junt. Un vi i…un café?”. I ell va somriure. Ho féu com feia temps que no ho feia. De fet, notà certa molèstia a la comissura dels llavis: no recordava com se somreïa. “Sí”, mentre seguia mirant-la, atapeït de sensacions. No portava ulleres. “Podien ser grisos uns ulls?”. Aleshores el cambrer li tornà un par de monedes. De les que et donen per comprar una polsera a algun artista de carrer. I eixiren del bar. “Gràcies per convidar-me”, va dir ell. “Res”, va respondre ella.
I en xafar el carrer, ella l’agafà de la mà amb una mirada i un somriure que ell no oblidaria mai. I valenta com qui sap que al riu hi ha més aigua de la que sembla, li preguntà: “On vols que anem?”. Notà aquella sensació similar a la de ser la peça número mil d’un trencaclostes que feia temps que havia començat. I de nou, un somriure. I intuí que era el definitiu.



Autor: Joan Daràs

Comentaris

  • Ens trobarem amb un cafè o una copeta de vi[Ofensiu]
    M7779 | 19-04-2020 | Valoració: 9

    M’ha fet dibuixar un somriure al imaginar tal situació. Molt bo!

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!