La Carme de l’Horta

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
La Carme de l’Horta

Als pobles sol haver-hi persones comunes que destaquen de la resta. Per les seves peculiars característiques, aquestes es poden reconèixer a simple vista, ràpidament se les classifica, i moltes vegades són diana de comentaris i burles, com va ser el cas de la senyora Carme, coneguda popularment com la Carme de l’Horta. Aquest sobrenom li venia de la seva ocupació: cultivava les seves terres i, diàriament, anava a la plaça del poble a vendre la collita. El seu aspecte físic, força descuidat, i el seu tarannà notablement extravagant, en fets i paraules, donaven peu a certes crítiques. Algunes males llengües deien que li faltava un bull, que no hi era tota. Aquests comentaris em molestaven, perquè jo, que la coneixia des de feia anys, us puc assegurar que tocava molt bé de peus a terra.
La Carme vivia sola. Tenia alguns familiars llunyans, però a penes els veia. “Tenen altres obligacions més importants que cuidar una vella”, sempre em deia. És per aquesta raó que, en avançada edat i amb la salut delicada, signà un conveni amb l’ajuntament del poble, mitjançant el qual cedia al consistori les seves finques, per cert, molt ben situades, i d’una superfície considerable, amb el compromís que en el futur les destinessin a equipaments assistencials per a les persones grans i desprotegides.
“Accions com aquesta, tan poc freqüents en l’actualitat, demostren que encara hi ha persones que anteposen els interessos generals als particulars”, va dir el senyor l’alcalde a un mitjà de comunicació que es va fer ressò de la notícia.
La Carme de l’Horta, mai no l’oblidarem. La seva història ha quedat escrita, i el seu record, gravat en la nostra memòria.
El tarannà extravagant d’aquesta dona, incomprensible per a moltes persones del seu entorn, no li va impedir ser caritativa i solidària envers els altres.
Res és el que sembla. Sovint les aparences enganyen.


Pseudònim:
Salina

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    Cordialment,
    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.
    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!