JUVENTUT SEGADA

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Som l’any del senyor 1623 i amb angoixa i por espero la mort reclosa fa tres dies en l’humit i brut calabós de la presó de la vegueria. Tinc sols divuit anys complerts i no soc bruixa.

El meu nom es Roser, com ma mare morta fa un any, millor per ella que no ha tingut la vergonya de veure a la seva filla acusada de bruixaria.
Jo soc la quarta dona que volen penjar a la forca . L´any 1616 va començar tot i el “Tarrago” que diuen entén de dones bruixes ,va trobar tres noies amb la marca del diable. Vergonya de poble , ara que l´Inquisicio ja no actua ho fan ells amb total impunitat,parlen de samaniats i trobades amb el diable.

He jurat que soc innocent, jo sols vaig ajudar a la Rosa a venir al mon al seu fill. Era estrafet i va néixer mort, pobre nen, però era fill del batlle i el poble va començar a murmurar de si jo l’havia embruixat i mort. Soc llevadora i remeiera com la meva mare i filla del pecat, la mare mai es va casar. no he sabut mai qui era el meu pare, però el diable això segur no ho es,la mare era la millor persona que he conegut.

Diuen tinc llibres. I que?.Ma mare m’ensenya a llegir , com el rector va ensenyar a ella de joveneta.

La forca es apunt al serrat mes alt de la vila., he sentit les comares murmurar, que serà avui el penjament.

Avui ha vingut el rector per que confessi els meus pecats. L’home ja es vell i tenia llàgrimes als ulls i em digué. Ja se que tu ets bona noia, però no pots escapar, cap de les tres abans que tu ho ha fet. Sigues forta i encomana l’ànima al Bon Jesús . Tu no tens la culpa, la bogeria s’ha apoderat d’ells, els únics dimonis son ells, i a tu et fan pagar la seva maldat.
En part també soc responsable perquè ara que et queden poques hores de vida et puc confessar que jo soc jo el teu pare. Em podràs perdonar filla meva?

Els crits han fet fugir el rector, ràbia immensa dins meu, jo no he fet res.
Maleïts sigueu per sempre, jo no volia tenir un pare rector covard, jo sols volia viure la meva joventut, com qualsevol altre noia.




Comentaris

  • He quedat amb la boca overta[Ofensiu]
    Karin | 16-02-2016 | Valoració: 10

    Quin relat mes esgarrifós . Quins temps tant terribles. Quasi podria ser ben real

  • Bona història![Ofensiu]

    Bona història, Montserrat! Et felicito perquè m'ha agradat molt. Quina colla, els de la Inquisició! Els únics diables eren ells.

  • El teu relat em va emocionar[Ofensiu]
    jovincdunsilenci | 20-02-2015 | Valoració: 10

    Hola Montserrat. Avans de tot dir-te que els teus relats, que vaig llegint a poc a poc, em fan pensar i també gaudir de la seua lectura, però aquest m'ha agradat especialment, per la caracterització del personatges, el tema i endinsar-te en un temps tan terrible i fosc en molts aspectes. Gràcies per llegir i valorar el meu, en el que també faig un petit homenatge a la música i a un músic que m'agrada: F. Battiato.Ens veiem.

  • Una bona història [Ofensiu]
    Susanna Tortosa Tudela | 18-02-2015 | Valoració: 9

    Felicitats!! Una molt bona història!! M'ha agradat molt!

    Gràcies per la teva benvinguda.

    Fins aviat!
    Susanna.

  • SenyorTu | 15-02-2015

    1623... potser han canviat alguns matisos però al 2015 no tot ha canviat tant. I els rectors, menys.
    Aquesta manera d’expressar-te en primera persona crea una atmosfera molt sentida que configura un relat compacte i efectiu. Es nota quan s’escriu amb el cor.

  • Per bruixa i metzinera[Ofensiu]
    rautortor | 10-02-2015

    Quan llegeixo escrits com el teu m'assetgen les imatges i els drames amb què m’he trobat al llarg de les meves investigacions.
    Amb tot, hi ha una història d'especial interès per mi. La de Francina Redorta, la suposada bruixa de Menàrguens, que, sota el domini de Poblet, fou jutjada(?) i condemnada a la forca a Castellserà.
    Aquest tema es proposà ja fa algun temps en un dels reptes poètics del fòrum. Si t'interessa, pots apropar-te al meu poema a Per bruixa i metzinera.

    Interessant la forma amb què ens expliques el succés i molt ben trobat l’element tràgic de la paternitat del rector que, si més no, acreix encara més el drama.

  • Temps difícils[Ofensiu]
    F. Arnau | 10-02-2015


    Bon relat el teu, Montserrat...

    Quins temps més difícils i dramàtics aquells. I encara diem que la joventut d'avui ho té magre!

    Una abraçada!

    FRANCESC

  • Quanta sang vesada inútilment![Ofensiu]
    brins | 08-02-2015 | Valoració: 10

    Una història narrada amb molt de sentiment que fa estremir per la injustícia i la covardia que descriu. Crec haver llegit que està basada en fets reals, i això encara la fa més punyent.

    Salutacions,

    Pilar .

Valoració mitja: 9.8

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323928 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.