Per poder intervenir al forum has d'estar registrat, registra't o connectat si ja ets usuari de relats

Joana la Virtuosa

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
La Joana va arribar al poble l’any 1648. Jo era una nena i la mare esperava el quart germanet després d’haver perdut dues criatures.
Aquella dona senzilla i discreta duia una melena pèl-roja i mig rinxolada. Amb un caminar elegant, un somriure melancòlic però amable i una veu dolça ben aviat va fer-se un lloc entre nosaltres. Fugia del seu poble que havia estat devastat per la pesta enduent-se el seu marit. No tenia fills, però tenia grans coneixements de com ajudar a altres dones a parir. La mare va donar a llum i ella la va assistir amb l’ajut d’unes pregàries cantades. Jo la veia com un àngel.
Les seves mans virtuoses juntament amb les seves herbes remeieres eren capaces de guarir ferides greument infectades, salvar parts complicats o acabar amb malalties impensables però la pesta se li va resistir.
Alguns dels qui havien arribat amb ella estaven infectats però ells no ho sabien, així que la pandèmia va començar estendre’s per tot el poble davant la impotència dels habitants.
Una dona tan bella, plena de virtuts i vídua era una dona molt desitjada per alguns homes poc piadosos que, per amagar el seu pecat de luxúria, van començar a acusar-la de bruixeria, d’encendre’ls els més baixos instints conduint-los a pensaments carnals i d’invocar el dimoni amb les seves pocions màgiques o rituals curatius. Li donaren la culpa de la maledicció de la pesta. Deien que havia arribat amb ella una allau morts, de destrucció i sense pietat van denunciar-la al batlle i el Consell de Barons.
Les dones s’oposaven a la seva condemna, estaven molt agraïdes, volien amagar-la i ajudar-la a fugir, però no hi van ser a temps. Uns homes encegats per la supèrbia i l’ira se la van endur.
La Joana va ser empresonada i torturada fins confessar el que el consell volia sentir per justificar el seu crim. Mentre l’avarícia del batlle omplia les butxaques dels tributs que havien pagat els vilatans per la forca de Joana la Virtuosa.



Signat:
Blanca

Comentaris

  • contestar al qui mha comentat[Ofensiu]

    Perdona que m'he equivocat de tecla i he marcat com a ofensiu-
    en realitat he trobat preciós el que m'has dit i t'ho volia agrair, però ara no se com corregir l'error.
    T'agraeixo el comentari perquè és just el que volia transmetre, és un treball de denúncia, d'hijustícia històrica. No eren bruixes, eren dones.
    Durant els segles 17 i 18 es van cometre milers de fenicidis per diners.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.
    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!