IDENTITAT SONORA

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Se li feia estrany passejar tot sol pel poble després de passar els primers anys de vida al camp, acollit per una família que no era la seva però que en va fer la funció, tot proporcionant-li el caliu de la llar desitjada. La seva mare, passats 8 anys d’aquella gestació oculta, es va veure en cor de pujar-lo tota sola, amb l’abssència d’un pare misteriós que havia deixat molts interrogants oberts. El vailet, sense ser-ne encara conscient, se sentia orfe de certes coses i deambulava perdut pels carrers estrets del nucli antic de Ripoll.
No va saber identificar el xiscle de les canyes que omplia la plaça tot marcant el compàs del tot-som-pops. Encuriosit, es va submergir enmig de les rotllanes de balladors, buscant l’origen d’aquell so seductor. De sobte, com una aparició, es van mostrar davant seu 11 músics proveïts de diferents instruments, molts d’ells desconeguts. En un primer moment va pensar que el contrabaix, a causa de les seves dimensions, era el principal responsable d’aquella impactant sonoritat. Anava errat. Quan la tenora va deixar anar la potència de la seva expressivitat, tot sacsejant-lo per dins, transportant-lo més enllà de la plaça, del poble, dels sentits que el mantenien aferrat a terra, l’Eudald va entendre que havia trobat allò que ompliria el seu buit existencial: la música de cobla.
La culminació d’aquesta descoberta va tenir lloc a l’Aplec de Calella on va poder impregnar-se fins a la medul·la de la substància de la sardana. No havia sentit mai res tan profund, tan existencial i embriagador alhora. No només era aquella melodia captivadora projectatada pels músics en la seva màxima esplendor, era una congregació de dansaires oferint culte a la música d’arrel del seu país.
Passats els anys, l’Eudald forma part d’una rotllana de balladors envellits que veuen com la pèrdua d’adeptes fa perillar la continuïtat d’aquesta dansa. La seva essència però, es perpetuarà a través de la música que els identifica com a poble català.

“Dona d’aigua”

Comentaris

 • Resposta[Ofensiu]
  cristinat | 05-03-2019

  Gràcies pels comentaris, m'encoratgen a compatir els meus escrits.

  Salutacions,

  Cristina Teixidor

 • Molt emocionant.[Ofensiu]
  unicorn_gris | 04-03-2019 | Valoració: 10

  M'ha agradat el teu relat, sincerament.

  És veritat que no n'he entès del tot el sentit (això a mi també m'ha passat amb algun relat meu), però això no treu gens que he passat una estona entretinguda amb el relat mateix. I que visqui el català.

  Està bé que feu denúncia de la situació de la sardana. Jo mateix no ballo sardana perquè tinc atrofiats els reflexos, però l'escolto per la ràdio d'Internet (no és broma), tant pel Sardacat com pel So de Copla, ambdós programes que m'agraden.

  Espero que seguiu fent bons relats.

  Atentament, Unicorn Gris.

 • comentari[Ofensiu]
  Noia Targarina | 27-02-2019 | Valoració: 7

  Es un relat molt tendre i molt ben explicat m' agradat molt llegir-lo continua escribint així val la pena llegir-te!

 • Valladors envellits...[Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 24-02-2019 | Valoració: 10

  Un relat preciós, on el valladors estan fent-se vells, i ho explica molt tendrament.
  M'ha encant llegir-ho, doncs té molta qualitat.
  Una salutació...
  Perla de Vellut

Valoració mitja: 9

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

525 Relats

912 Comentaris

216143 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Vols que un original teu sigui llegit per antena? Vols perdre’t pel petit món dels microrelats? Vols participar en un projecte d’extraordinari abast? No t’ho pensis més: llegeix les bases d’aquesta convocatòria i deixa’t dur per la teva capacitat creativa!

No t'aturis aquí! Continua llegint les bases i atreveix-te a trencar el gel!

XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA SORT»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2022
Data Final: 20/05/2023

BASES1. EL TRETZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA SORT» tindrà la durada d'un curs literari: des del mes de novembre de 2022 al mes de maig de 2023.

2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.

3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).

4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l'opció de participar en el concurs que s'habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l'enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format word un document amb l'obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l'organització del concurs.

4.1. Recepció originals i jurat: Els membres del jurat no rebran en cap moment les dades dels participants. Els jurats sols rebran relats per valorar l’obra i en desconeixeran l’autoria.

5. La temàtica general del concurs duu per títol LA SORT. Cada mes hi haurà un subtema diferent. Aquest és el quadre resum:

MES SUBTEMA
Novembre 2022 El gat negre
Desembre 2022 La rifa
Gener 2023 L’amulet
Febrer 2023 El mirall
Març 2023 La fortuna
Abril 2023 Malastrugança
Maig 2023 El tretze


6. Un/a mateix autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S'entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d'un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d'un, es desqualificaran totes les seves obres d'aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s'ha presentat amb diversos nicks o pseudònims durant el curs (preferim que no es faci), i no ens ho comunica amb antelació, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran d'enviar-se dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d'aprovar i validar cada publicació. L'organització del concurs no acceptarà en cap cas relats enviats després de la mitjanit del dia 20.
7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d'alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.
7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l'extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d'aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l'ARC, i diferent al mensual, realitzarà la valoració dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l'acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament s'informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats "LA SORT" s'estableix en:

1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

Premi d'Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l'ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d'honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

Premi Extraordinari: no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l'associat/da de l'ARC amb més relats finalistes. (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal)

Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d'un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l'ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l'ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Els drets sempre són dels autors que, en cas de publicació privada, es demana s’esmenti la condició de finalista o premiat del Concurs. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.

Barcelona, octubre 2022

Per a qualsevol dubte o aclariment ens podeu escriure un correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com


XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA SORT» Associació de Relataires en Català