I ENCENC EL DIA

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Jo als meus néts i nétes els dic que no es deixen fer la traveta, que siguin forts i lluitadors, ai però la vida es tan crua, n’he vist tants que volen manar i manar, i fer la guitza als altres. Lluiteu i si caieu, aixequeu-vos, sense mandra. En vam aprendre de lluitar, vam lluitar tantes coses i en vam guanyar moltes, però, ahaha, sempre estan els de la traveta. Doncs avui camino per la platja, encara que la cama em faci “xriic”. I després estan els amics, que sort d’això.
A la nit em tapo bé i els dic als monstres de sota del llit que se’n vagin a la merda.
Estic caminant per la platja avui, els pensaments del matí em fan bé. M’ajuden a oblidar-me del ressentiment inoportú de la vetllada passada. Cada matí es diferent, cada pas de mil vides viscudes i escoltar l’arribada de les ones per tornar-se’n a anar i tornar a venir, boges de moviment, com jo. I van dient:
“Maleïda esperança, que sense tu no seríem res”.
“Benvolguda vida, que no tinc espai per explicar-te”.
“T’estimo present, encara que ets fotut com tu sol”.
Arribo a l’aigua. Em vull veure reflectida a les ones nua i amb els cabells llargs, blancs, plens de vida i de broma. Però les ones retrocedeixen abans que pugui arribar a dir-los qui sóc i que faig allí. I les vaig a buscar fent un sender imaginari que arriba al palau del rei Neptú i li parlo a l’aigua perquè li enviï un missatge que diu: “Sóc la reina dels set mars!”. Hi vaig entrant fent zig-zag per esquivar les ones més cridaneres, i em capbusso, i se’m treu la pell per aparèixer la cua d’escames i els pits nus amb un collar de coral. Puc nedar a qualsevol racó del món. Em faig amiga d’uns peixets de coloraines. I els explico contes de la terra, de com hi ha penya que els embruta el mar, i es mostren sorpresos i decideixen fer un consell per parlar-ne, de la brutícia, dels ofecs via aleta, i de les ganes que els de les travetes posin seny.
M’acomiado i me’n torno a terra, a seguir amb el somni-lluita que vaig començar fa 70 anys.


Autora:M

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!