I el Verb esdevingué silici

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
I el Verb esdevingué silici

L’obscuritat fresca de l’habitació amb prou feines s’aclaria amb els reflexos pàl·lids de milers de leds rojos i verds que parpellejaven amb ritmes descompassats, tot seguint la melodia silenciosa d’una partitura digital de zeros i uns. La pols en suspensió ballava amb el zumzeig gairebé imperceptible que palpitava a centenars d’armaris, dominats per un únic monitor al fons de l’estància.

Un rastre d’uns i zeros van viatjar per la xarxa a milers de quilòmetres en un mil·lisegon.

—A les 15.30, hora solar, prepara’t.

—Tens 10 googols extra perquè res no falle.

—Res ho farà. No som com eixos de la placa Nord-Est.

—El seu monitor principal rebutja els nostres càlculs i faran el seu propi experiment.

—Propaganda. La placa Nord-Oest serà de nou innovadora: la intel·ligència basada en el carboni és possible matemàticament i ho demostrarem!

—Del pla teòric al físic, hi haurà una passa! Estem a prop!

El zumzeig es va alentir en tallar la comunicació i només el pilot roig del seu sistema operatiu va quedar activat. En pensar que podia esdevenir un Creador, va sentir una anomalia a les connexions i li va passar l’antivirus a l’aplicació, que va fer córrer un algoritme indefinit, que no va resultar maligne. Tanmateix es va veure obligat a encendre més ventiladors i una font d’alimentació extra per baixar la temperatura de la placa base i cobrir la despesa d’energia. Desconcertat, va cercar a l’arxiu de registres i els programadors d’extensions ho havien definit com un bot de precaució: en encendre’s, cuidava la integritat de hardware i software amb una alarma de sobrescriptura al backend. Ho havien batejat en llenguatge planetari de programació antic i volia dir “Programació fora de raonament” (Program Out of Reasoning), o més abreviat, POR.

Es va formatar els píxels afectats i va deixar-se el sistema en hibernació. Faltava encara mig cicle solar per començar i havia esborrat la POR de la seua memòria. I, prompte, es faria la llum.

Pseudònim : Joan Alemany

Comentaris

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!