HOMENATGE A ORWELL

Un relat de: Laila
—Et queda tabac, camarada?
Li vaig passar la meva cigarreta, que va xuclar amb ànsia. Era un home fet, l’anglès; havia viscut la gran guerra i les trinxeres no li venien de nou. Vam compartir més d’una guàrdia nocturna al front d’Alcubierre, on ens fèiem passar la gana i ens temperàvem amb llargues converses. Aquell hivern de 1937 el fred ens amenaçava més que l’enemic, que pressentíem a poca distància darrere del teló de l’espessa boira. En aquelles hores de gelor física i foc moral, quan encara bullia dins meu l’esperit llibertari que creia etern, vaig saber per boca del caporal Blair, periodista de professió, que s’havia allistat a les milícies del POUM no del tot convençut de la seva doctrina, però amb la ferma determinació de combatre el feixisme. Havíem deixat enrere una Barcelona negra i roja de temples cremats i esplendor obrera on la revolució eclipsava el conflicte amb els colpistes.

Al front d’Osca hi vaig perdre el contacte i no va ser fins al mes de juny, després de la caiguda de Bilbao, i els fets de maig—escalabrada tota esperança revolucionària—que vam coincidir al tren en direcció a Banyuls. Ell tornava cap Anglaterra i jo fugia a Perpinyà, amb l'esperança perduda en un horitzó que enterbolia la meva pàtria de dictadura feixista. Em va exposar el seu pesar per la manipulació que els dos bàndols feien de les notícies per mitjà de la premsa. Això és només el començament, penso que d’aquí a trenta anys viurem en una societat en què la clau del poder estarà en la desinformació, en les notícies que ens faran passar per certes i en què tota sortida del guió serà severament castigada, em va dir mentre el tren deixava enrere Portbou.

L’any 1952, va caure a les meves mans un llibre titulat 1984, el seu autor, George Orwell, havia mort dos anys abans, deixant un llegat d’històries futuristes, faules iròniques i presagis colpidors. La sospita que la seva inspiració s’havia engendrat a Catalunya l’any 1937, em va deixar astorat.



Comentaris

  • Els fets de maig[Ofensiu]
    Joan Colom | 25-11-2022

    Fa anys vaig llegir "Homenatge a Catalunya". Sens dubte, haver estat testimoni dels fets de maig de 1937 a Barcelona el va marcar: sota el pretext de "guanyar la guerra abans de fer la revolució", el que pretenia Stalin era esclafar tot moviment revolucionari, i la CNT i el POUM —que, malgrat el que segueixo llegint a la Viquipèdia, era crític amb la URSS però no trotsquista— li feien nosa.

  • Gràcies Layla: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 22-08-2021

    Bona nit, Layla, gràcies per la teva visita i el teu amable comentari al meu poema "Què em per a voler-te?", sí, clar, ja em dius que és preciós.
    Cordialment...

  • Bona vesprada Layla: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 21-08-2021

    Hola Layla: Últimament no has publicat res.
    Bé, no sé com estàs, i com et va la via. Hui me'n recordat de tu. Espere que et vaja bé.
    Dic, que t'invite a la meua pàgina, i veuràs un poema editat, titulat: "Què resta per a voler-te". Naturalment, quan pugues i tingues temps. Gràcies.
    Salutacions.
    PERLA DE VELLUT

  • Sí i no[Ofensiu]
    aleshores | 30-05-2021

    Fora del context polític de l’època, el seu capteniment té prou interès: “La Granja dels animals”, per exemple.
    Però, si ens situem en el període posterior a la guerra entre imperis de 1914 i fins a la derrota del nazisme, aleshores has de prendre partit i embrutar-te una mica.
    I, si prens partit pel que la burgesia liberal dona, has de carregar també amb tota el pes del seu colonialisme, que no era precísament boltxevic!
    O sigui, jo personalment, prefereixo allò que dona alguna llum de futur: una economia per a la gent, no per l’acumulació capitalista que, avui, pot acabar ja amb l’espècie humana. I per tant amb RC, també!

  • Escriptor per a sempre. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 25-05-2021 | Valoració: 10

    Bon homenatge per a Orwell.
    Ho he llegit i està molt ben descrita tota l'acció, d'aquest escriptor, que serà per al futur.
    Enhorabona i feliç dia.
    Salutacions

  • testimoni[Ofensiu]
    Atlantis | 17-05-2021

    , George Orwel un bon escriptor que ha deixat testimoni del temps de la guerra civil.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    El relat entra a concurs. Sort i gràcies per participar.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats