Història apòcrifa.

Un relat de: Joan Colom
Suposo que tots haureu provat alguna vegada un döner kebab, una especialitat gastronòmica turca consistent en fines làmines de carn de vedella o pollastre cuinada en un rostidor vertical, consumit en un pa pla juntament amb vegetals. També suposo que tots sabreu que Vlad Tepes fou un príncep de Valàquia que en el segle XV lluità contra l'Imperi Otomà, famós arreu perquè Bram Stocker es va inspirar en ell per al personatge de Dràcula, i que era anomenat l'Empalador per la mort dolorosa que dispensava als presoners.

Fins aquí, dues realitats objectives. I a partir d'ara, deixant volar la imaginació, una història apòcrifa que les lliga, no apta per a esperits sensibles:

Els turcs, no volent ser menys que el seu enemic, no només empalaven els presoners cristians sinó que els escorxaven de viu en viu, començant pel coll. Això representava, d'una banda, augmentar el seu sofriment; però, per l'altra, com que en estirar la pell cap avall s'accelerava la penetració del pal en el cos del reu, se li proporcionava una mort més ràpida, en termes relatius. Doncs bé, m'han assegurat que el döner kebab és una sofisticada al·legoria a aquells temps en què l'Imperi Otomà se les tenia amb els territoris que temps a venir constituirien l'Imperi Austrohongarès: l'enfilada de carn a l'eix vertical representaria l'empalament i el tallat superficial en fines làmines, l'escorxament.

I bon profit.

Comentaris

  • Dubtós[Ofensiu]
    llpages | 07-08-2024

    He visualitzat un vídeo en el qual es veu el cuiner disposant peces de carn tallades primes al voltant del pal d'acer que fa de base. Algunes s'insereixen punxant-les, però la majoria dels trossos de carn es disposen en rotllana al pal, com es fa també amb els tomàquets, pebrots i d'altres ingredients. Això no vol dir que la història no sigui veritat, però em fa dubtar. Potser qui t'ha suggerit aquesta rememoració de l'empalament podria aportar més dades. En qualsevol cas, quan em prepari una broixeta de pollastre o punxi les olives o els musclos d'un aperitiu, ben segur que em vindrà aquesta història macabre al cap, hahaha!

  • Kebab per tot arreu[Ofensiu]
    aleshores | 05-08-2024

    A la guerra del francès (Goya) sembla ser que hi va haver casos i darrerament els aprenents de bruixot són els descendents dels que fa quatre dies cremaven en forns a Centre Europa.
    Ara, a la condició humana li queda molt poc temps al pas que va (guerra, fam, medi ambient) La nefasta experiència s’acabaria aquí pel que fa a la tècnica impalo_rotatòria mencionada.

  • Caram[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 05-08-2024

    Havia sentit comentaris del suculent kebab, i cap de bo, però mai m'hagués imaginat que fos representatiu d"aquesta cruel història. Gràcies per compartir-ho.
    Salutacions.
    Rosa.

  • Caram[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 05-08-2024

    Havia sentit històries del suculent kebab, però mai m'hagués imaginat aquesta que acabes d'explicar. Renoi, s