Festa major

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
                                                 Festa major


La plaça de la Vila llueix gales de festa. Els firaires porten dies instal·lats, petits i grans gaudeixen de la bulla.

Com cada any i en fa molts, el carro de fira d’en Rafel, que és alhora habitatge i tómbola, també ha instal·lat el joc de la sort.

Se li arremolina força gent per a la compra de butlletes, “No toca, compri una altre”.  “El 129”  diu un pare, li ha tocat un Pinotxo, és la veu cansada d’en Rafel, canta el premis i anima als compradors “Provin la sort, hi ha molts premis”

Aquest any en Rafel ha fet unes butlletes diferents a les blanques de sempre, unes de color blau cel, totes porten a dins un número i la llegenda “Tómbola d’en Rafel Meses” Vàlid per la rifa de l'últim dia”

Molts són els encuriosits per saber-ne del premi que en Rafel rifarà l’últim dia, però no deixa anar  paraula, als molt insistents els hi contesta: ja ho veureu és molt gran, molt gran, cal que el guanyador hi sigui present, es farà la rifa, si no surt ningú es tornarà a rifar, no pot quedar desert.

Com que el temps no es cansa de fer camí, arriba l’últim dia de festes i de fira, en Rafel col·loca l’altaveu al mig del taulell i agafa el micro:

“Amics i públic, aquí hi veig cares de pares i mares que varen provar sort a la meva tómbola quan eren nens, avui hi són els seus fills. 

Bé, és l’últim dia i toca rifar, la rifa més grossa que mai ha fet en Rafel Meses, el premi d’aquesta rifa especial és la meva vida... el Carro de Fira i tot el que hi ha a dins, ell ha estat des de que era vailet tot en ma vida. Sort. 


Pseudònim: Bragi

Comentaris

  • Rifar...[Ofensiu]
    Prou bé | 04-12-2022

    La pròpia vida continguda en aquell carro del venedor/firaire!
    Tota una vida representada per les diferents generacions d'assistents...
    Original i imaginatiu...
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!