Estrès

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Mama, deixa’m anar cinc minuts a la plaça, fins que m’acabi l’entrepà... encara no vull anar a la biblio! Mama, no m'estiris, em fa vergonya fer un trenet davant de la noia del taulell, que sempre fa "shhh" però a mi em somriu. Mama, ja sé que estàs molt cansada perquè avui has hagut de rentar i cuinar i anar a fregar dues cases per poder comprar-me roba i bambes i el llibre d'anglès. Però jo no hi vull anar, a anglès, jo vull que em vinguis a buscar a l'escola contenta i jugar amb els meus amics al parc mentre tu parles amb les altres mares.
Mama, ja tinc vuit anys i em sé arrambar sol a la taula, no veus tothom em mira? Segur que pensen que no sé fer res. Mama, ja sóc prou gran per treure jo l’agenda, el llibre i l’estoig i per posar-me a treballar sol.
—Que no penses començar?
—Ja vaig!

Vols que comenci, però llavors em dius que ho faig malament, com ahir, que em vas fer repetir el problema de mates i tot el pentagrama. M'hi havia esforçat molt, i vaig estar a punt de plorar; aquell senyor que llegia el diari em va picar l’ullet. Però jo no vull que em piquin l’ullet, vull que em deixis fer a mi el marge i que no em renyis si em torço una mica. Vull venir sol: jugaria una estona a la plaça i llavors faria els deures a la sala d’estudi amb els meus amics, però fas cara d'enfadada i no t'ho puc dir.
Per què em renyes? Per què em contestes "Ah, molt bé" quan et dic que demà tinc un control de medi, però no fas cara de molt bé?

Sí, mama, ja m'hi fixo. Ja escric la pregunta amb boli blau i la resposta amb llapis. Sí, ja vigilo el marge i no m'encanto mirant les fotos del llibre ni el conte de la nena del costat.
Mama, per què no em deixes fer els deures sol? Tu podries anar a l'ordinador, com la mare de la nena del conte o llegir una revista, i així no hauries d'estar tot el dia pendent de mi. I si m'equivoqués, ja ho esborraria jo i ja vigilaria que el full no quedés brut.
—Quants municipis té Catalunya?
—Nou-cen...
—Nou-cents disset!
—I quaranta-una comarques!
—Shhhhh!

Berta

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!