EN UNA CAPÇA

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
EN UNA CAPÇA


De tant en tant, pujo a l’habitació del primer pis i busco en un armari antic la capça de sabatilles de puntes. Encuriosida, i a poc a poc, sempre l’obro. Com m’agrada endinsar-m’hi! Em reconforta descobrir-hi, al si del seu silenci, la dansa del món i la fantasia del cos que celebra la vida.
Vaig iniciar-me al ball clàssic, ja fa molts anys, de ben petita. Els pares em van inscriure en un estudi de dansa a Barcelona, i, més endavant, vaig ser alumna d’una professora i exballarina del Liceu, la Maruja Blanco. A la seva escola i a la Casa de Cultura, a Granollers, vaig viure intensament el ball i, finalment, vaig entendre que la dansa és una de les arts més excelses en expressar la màgia del gest i llurs moviments.
Recordo gratament aquell grup de noies, d’edats diferents, aprenent els exercicis a les classes de barra amb una disciplina inequívoca: les cinc posicions bàsiques de peus i braços, pliés, battements petits i grans, battements tendus, dégagés, frappés, a terra i a l’aire, ronds de jambe, développés. Hores i hores per perfeccionar els passos; també, per afermar el coneixement de músiques i dramatúrgies. I a dalt dels escenaris, davant el públic, les nostres mans, cames, colls i braços es convertien en imatges dinàmiques que, sense paraules, relataven l’amor i el desamor, el perdó, el dolor, la candidesa i el consol.
Va ser una època meravellosa, la dels cinc als meus vint anys, de ball i coneixença. I avui, quan escric aquestes línies i sense pressa contemplo la capça de sabatilles de puntes, tutús blancs i mitges negres, llaços i diademes, em sento embolcallada del lirisme de la Mort del Cigne, la desventura de Giselle, l’elegància de les polques, el xarleston dels “feliços anys vint” i la dansa més burlesca del cancan parisenc de Montparnasse.

Llàntia

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!