El governador de Bartània

Un relat de: Nicolau Poncell i Garcia
El governador de Bartània, Albert de Bo i Bella, era un personatge que havia arribat on era de manera força tèrbola. Ningú en coneixia ben bé l'origen o si algú en sabia res no ho explicava. Però les males llengües deien que en la seva joventut s'havia dedicat a tota mena d'excessos. No entraré en detalls perquè no tenim gaire temps i no es el que vull explicar. El cas és que s'ho va manegar per governar els bartonians, malgrat l'oposició de la majoria. I amb el temps va estendre el seu poder a tots els àmbits de la vida pública.

Si bé és cert que no s'estava de res, de sobte la seva conducta va canviar. Va deixar de freqüentar els establiments de vida llicenciosa. Va deixar de anar als grans banquets que constantment s'organitzaven a la cort. Va rebutjar vins i licors que s'havia anat fent regalar al llarg dels anys. Fins i tot va deixar el havans i altres substàncies a què s'havia acostumat. Es deia que ho va fer perquè un oracle va vaticinar que el seu poder s'acabaria per culpa de la seva conducta i va decidir que, des de llavors mateix, seria virtuosa i exemplar. Va ser com si s'hagués convertit i entrat en un ordre monàstic.

Tot això, que a aquelles alçades del seu mandat potser no hauria estat ni especialment bo ni especialment dolent, es va convertir en el flagell definitiu del sofert poble de Bartània. A partir d'aquell dia va promulgar tota mena de lleis contra allò que li semblava que podia afectar la temprança del seu poble. Va prohibir qualsevol beguda alcohòlica i el tabac. Va establir per llei que tothom seria vegà. Va crear un programa d'ensinistrament físic per millorar la salut del poble. També, va prohibir tota mena d'espectacles, la ràdio i la televisió, menys el canal Albertià que lloava la temprança a tota hora. Van tancar estancs i licoreries, granges i cinemes. De fet va ser un daltabaix tan gran que d'un dia per l'altre es va enfonsar l'economia i l'endemà, ell mateix. Al capdavall va perdre el poder per la seva conducta!

Comentaris

  • Vaja amb la prohibició...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-01-2019 | Valoració: 10

    Un relat molt bé aconseguit, on la prohibició està molt bé mereiscuda.
    En el final, està molt bé per la seua conducta.
    Una felicitació gran...
    Un cordial salut...
    Perla de Vellut

  • Jo anava al teatre bartà[Ofensiu]
    aleshores | 23-02-2018

    ...i li reia les gràcies, com per exemple amb l'obra "M-7 Bartània" que va presentar al teatre Romea, (si no vaig ferrat de peus), on un migrat grup de bartans malden per conservar la seva identitat.
    Em va agradar també la seva forma de fugir de la presó anti-bartana on l'havien dut per "La torna" on criticava les togues militars amb motiu de l'enviament forçat a l'altra vida, per mitjà de l'escanyament a un bon xaval benintencionat però per justificar-ho més hi posaven el tall de pa que feia el pes, un senyor que havia vingut des de Polònia, ni més ni menys i que es deia Heinz Chez (pobre, haver estat triat de seguici de senyor Puig, un noi que no va poder envellir i que va morir en dissabte, ho recordo molt bé, aquell dia jo treballava i mirava com passava el temps, els preuats segons al rellotge!)
    ...un dia va dir que a ell en realitat no el coneixem, que era un quillo vaja!, un paio fetr al carrer a cops de pedra com als principis dels quaranta. Jo no m'ho vaig creure per tal com es va despenjar del clínic amb uns llençols i va fugir exiliat a França.
    Que dolenta que és la rancúnia: si s'hagués conformar amb criticar al gran cabró a l'operació Ubú, dient-li simplement això!, però, no, el va venerar if er bó passant-se al costat obscur i empastifant-se (conm li agradava dir a l'Ubú) de la m... vull dir dels excrements de la "Còlera de deu ...i dels "urbanos de madrit", una bocamolla que va pujar al poder no com l?ubú, sinó a través d'un suborn.
    Sí l'Ubú li mhagués donat, sisquera, una eptita subvenció, que mereixia, potser no haguessim arribat aquesta disbauxa de (AU)BargÍnia o Bartània, perdò,...un llepaculs, com el bigotis de Figueres, dels pitjors botxins,...
    Em sembla que m'he allargat, ... expressament,...

  • Actualitat-Ficció[Ofensiu]
    Vicent Terol | 22-02-2018

    El cas és que em sona aquest personatge, no sé per què...

    Crònica de l'actualitat en clau de ficció crítica. Un text divertit.

  • Doncs ja li està bé![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 21-02-2018

    Ben merescut el que li ha passat al governador de Bartània!
    Transformava la seva conducta però continuava igual de dictador.

  • Perspicaç[Ofensiu]
    Edgar | 21-02-2018

    M'ha sorprés molt, sobretot la desconeixença que em provoca el protagonista. Important és la temperança però en aquest cas encara ho és més el seu enfonçament. Molt interessant i actual.

  • Perspicaç[Ofensiu]
    Edgar | 21-02-2018

    M'ha sorprés molt, sobretot la desconeixença que em provoca el protagonista. Important és la temperança però en aquest cas encara ho és més el seu enfonçament. Molt interessant i actual.

Valoració mitja: 10