Encertar el costat

Un relat de: Nicolau Poncell i Garcia
Baixant l’escala, des de la planta noble, s’encara la gran porta de la casa senyorial a l’altra banda de l’àmplia estança quadrada què distribueix les feines de l’establiment. A peu pla, a l’esquerra, hi ha el despatx del majoral què dona sortida al pati i al costat, una mica més cap a enfora, un paraigüer força més modern que la resta, amb un mirall bisellat i penjadors de bronze.

En Ton des de ben petit s’atura embadalit davant el mirall on s’hi veu de cap a peus i, de vegades, té l'estranya sensació que a l’altre costat «tot» llueix més, com si la imatge reflectida fos una versió millorada de l’original. Llavors aquesta sensació fa que no es vegi a ell mateix, com si la de l’altre costat no fos la seva imatge. Dia darrere dia, any darrere any, de tant en tant, al passar davant el mirall del rebedor, s’ha anat afermant en el convenciment que a l’altre costat el món és millor i, mentre estan, la casa s’ha anat escrostonant irremissiblement, la pau que havia conegut ha estat escombrada pels vents de les guerres, el món s’ha abocat al caos climàtic de manera inexorable i ell ha anat envellint.

Fins que un bon dia, com avui, ha tingut la sensació que alguna cosa ha canviat. La casa sembla renovada, la seva cara rejovenida i el so dels canons, que feia temps que retronaven, s’allunya. De sobte se li ha fet tard i ha mirat el rellotge que ja no és al seu canell esquerre i se n’ha adonat que la piga de la galta ha canviat de costat i l’escala, per on ha transitat durant tota la seva vida, és a l’esquerra i el pati, el despatx del majoral i el paraigüer del mirall són a la dreta. Se sent rejovenit i optimista i ha decidir que avui es quedarà a casa. Ha pujat les escales que no són al costat on haurien de ser i, tot d’una, ha pensat que potser ara és al costat bo del mirall.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Ja t'havíem enviat una altra autorització, en veient que no has respost la primera vegada, te la tornem a enviar perquè no et calgui buscar-la.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Potser sí[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 22-02-2023

    Potser es tractava d'això, del que diu el títol: encertar el costat.
    Ui els miralls, mira que arriben a donar joc i relats.
    Fins al proper, Fremen!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats