El far

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
EL FAR

L’afilat tall de l’espasa l’apuntava sense miraments i aquells ulls que adés l’havien seguida amb avidesa malaltissa ara la fitaven encesos de pura ràbia.
—Seràs meva o de ningú més! Tria! —bramà el barbut pirata brandint la punta del sabre. L’assot més temut del mediterrani, a les ordres de Barba-rossa, havia gosat ser desafiat per una jove d’aspecte fràgil que reculava a tentines per la planxa que es gronxava suspesa a l’aire. La noia resistia l’embat sense apartar la mirada d’aquella fulla esmolada ignorant l’aldarull de coberta. Les gotes de suor li regalimaven pel seu rostre bru, brillants, lliscant amb força fins morir en una barbeta marcada. La boca, de llavis gruixuts i closos en un gest desafiant, quasi descarat, s’obrí un moment per deixar anar un sorollós esput que aterrà al bell mig de la frondosa mata de pèl negre facial.
—Mai! —esclatà i abans que el bàrbar pogués reaccionar, corregué fins a l’extrem del tauló, mirà a babord amb recança i, donant-se impuls, se submergí en la massa fosca i viva que, com una aliada en aquella desigual lluita, s’agitava delerosa d’engolir-la i ocultar-la en les seves profunditats.
La galera es mantenia vigia en les aigües més fondes, sense apropar-se a la costa, camuflada a l’horitzó per la broma nocturna. Era poc més que una taca, una ombra mal pintada. Però si l’endormiscat soldat de la torre de guaita hagués parat bé l’orella, el suau oreig de llevant li hagués fet arribar una remor creixent que venia de mar endins: l’esvalot de crits, renecs i veus clamant venjança per la fugida de la corsària rebel. El seu esperit romandria en aquell espadat, on cinc segles més tard el vaig trobar jo, abans de perdre la consciència. En la mateixa roca on avui s’aixeca el far que, com un ciclop, escruta l’infinit amb el seu únic ull, allà on el mar es confon amb el cel, on Penélope esperava el vaixell d’Ulisses, i on tants i tants mariners solitaris exhalaven tranquils en albirar la llum titil·lant de la gran llanterna.




Pseudònim: Artemisa

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!