Dretes, esquerres i viceversa

Un relat de: llamp!

M'agradaria explicar el meu concepte de dretes i esquerres:

No hi ha partits de dretes ni d'esquerres, en la meva teoria, existeixen cops de dreta i cops d'esquerra. Així com mà dreta i mà esquerra. En un combat de boxa, es parla de ganxo amb la dreta i ganxo amb l'esquerra. Això és la política: Ara te la foto per l'esquerra, ara va un cop de dretes, fins a deixar-te KO i endur-me la corona de campió. Els polítics fan el mateix, combaten amb la paraula i qui guanya és qui té més fortalesa o qui ataca millor o qui se sap defensar millor, etc. Llavors hi ha la teoria de la mà dreta i la mà esquerra. Què significa mà dreta? Canya, picar fort, amb força, imposar-se, Què significa mà esquerra? Cura, sensibilitat, bones maneres, tractar-te bé, mimar-te una mica, etc. La política de dretes i esquerres, segons el meu punt de vista, no és només que això: combats de boxa amb ganxos de dreta i esquerra, per abatre el contrincant. I també tractar amb mà dreta (dura) o amb mà esquerra (tova) els problemes als que s'enfronta la societat que governen els polítics.

Potser no té massa sentit el que dic, potser no em faig entendre o potser aquesta explicació és molt simple i infantil. Tot i això, crec que la meva teoria no està tant fora d'òrbita. Segueixo:

La democràcia té grans mancances. A més, hi ha molts tipus de democràcia. No es pot comparar la democràcia dels EUA o les Sudamericanes amb les Europees, ni les Africanes amb les Asiàtiques o Australs. Hi ha moltes interpretacions i punts de vista diferents. Però abans que una dictadura africana, em quedo amb la pitjor de les democràcies europees.

Dictadures d'esquerres o de dretes?

Fixem-nos en la Xina, possiblement estareu d'acord amb què la Xina és un país comunista (d'esquerres? No necessàriament). La Xina té la població més nombrosa del planeta, com ja sabeu. Sota la denominació de govern comunista, és més fàcil entendre que la gent del poble s'estructura en forma piramidal per governar-se. Qui ha sentit a dir: República popular de la Xina? Té a veure l'adjectiu "popular" amb el partit popular del nostre país? Gens ni mica. Els conceptes es barregen quan creues les fronteres. No hi ha veritats absolutes, no hi ha ni tant sols maneres de definir què és la política per uns i pels altres. Cada país o regió del món interpreta i adapta subjectivament la democràcia, l'aristocràcia, la oligarquia o la dictadura a les seves peculiaritats i la seva idiosincràcia.

Com he dit abans, i ara m'extenc una mica més: Les dretes i les esquerres coexisteixen en tots els partits polítics. Hi ha partits que dónen moltes dretes (cops de dreta, com en Bush als EUA) i altres que tenen mà esquerre amb el poble (podria ser el cas d'Espanya amb el govern de Zapatero). Però això està subjecte a males interpretacions. No dic que Bush sigui només de dretes i Zapatero d'esquerres. Estic dient que tant un com l'altre utilitzen les dretes i les esquerres per sortir-se amb la seva. En Bush fa molts cops de dreta, envia soldats a l'Orient mitjà, és en part culpable (per negligència i mala gestió) de l'atemptat de les torres bessones, és un home que en el seu discurs utilitza paraules com "derrotar", "victoria", etc., fet que ens duu a pensar en la seva mentalitat de boxejador amb ganes de deixar KO als adversaris. L'exemple de Zapatero podria ser un president que representa un partit que té mà esquerre amb el poble, però tenir massa mà esquerre pot dur a la desídia, a deixar-se endur massa per la bona fe d'uns, a pecar d'ingenuïtat, i, a la fi, arribar a esdevenir negligent també.

Per tant, dretes i esquerres estàn condemnades a no desplaçar-se massa unes de les altres, l'equilibri es manté entre les dretes i les esquerres. Qui ocupa el centre, senzillament és qui té més diputats al parlament, no hi ha altra explicació. Si tu tens el 51% dels vots, ocupes el centre, el centre és el 50%. Ja no parlo d'aliances, ni de pactes entre partits, ni res d'això. Parlo de que quan algú o algún partit polític té el suport del 51% dels vots, traspassa el centre, i, per tant, l'ocupa. CiU va ocupar el centre durant 23 anys i ara l'ocupa el tripartit, no hi ha més volta de full. No hi ha partits de centre, ni només de dretes, ni només d'esquerres, hi ha partits que foten moltes dretes i altres moltes esquerres. Tots, però, estàn condemnats a fotre dretes i esquerres fins a sortir-se amb la seva.

Som al Ring i hem de combatre, hem de fer el nostre combat i lluitar en el quadrilàter, no ens en podem sortir. Haurem de lluitar amb els nostres cops de dreta i d'esquerra fins a deixar KO a l'adversari i endur-nos la corona. Un cop tinguem la corona, es tracta d'utilitzar la mà dreta i la mà esquerra amb qui ens convingui. I des de Cleopatra, Juli Cèsar, els Reis Catòlics, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Hitler (vaja un de dretes radical!!!), Franco, el Borbó que hi ha ara, Reagan, Clinton, Margaret Tatcher, Felipe González, Bush, Pujol, Zapatero, Maragall i Montilla, tots ells han utilitzat les dretes i les esquerres per ser on són, o, on van ser.

Dit això, espero que ningú se'm llenci com un lleó a dir-me que no tinc raó i que dic bestieses molt grosses... Tant sols espero que la gent opini i s'expressi amb llibertat, com ho faig ara mateix jo. He expressat una opinió, que modestament, crec que és imaginativa, que se surt dels cànons als que estem acostumats a sentir en altres canals de comunicació o en la TV. És el punt de vista d'un poeta, no d'un filòsof, ni un polític. No en vull saber res de política, n'estic fins als nassos!


Comentaris

  • Els moviments polítics tàctics i les ideologies[Ofensiu]
    aleshores | 26-01-2009

    Sí, els moviments polítics tenen forma de combat - pel poder - i en aquest sentit estic d'acord amb tu; de vegades per aconseguir l'hegemonia - aquest centre que dius - trien opcions que semblen inclinar-se cap a una banda o una altra.
    Les personesque hi ha darrera, al meu entendre són semblants - per entendre'ns, jo diria que hi ha la mateixa tipologia de persones en una ssembles de psicoanalistes quem en una de paletes o de monges de clausura -.
    Però en canvi, crec que hi ha opcions estratègiques o de llarg termini que són de progrés i d'altres que són conservadores.
    Fins ara, les esquerres estaven arraconades a l marge de ring, però davant l'ensopegada o desfeta brutal de les polítiques econòmiques de dreta les coses canvien. Per això podia semblar que s'havien difuminat les diferències.
    Ara veiem que els remeis econòmics - que són els autènticament decisius per a les persones - han servit per tot el contrari del que deien: per exemple, els treballadors dels USA tenen ara el mateix salari real que a l'any 1967 i això només ha servit per res de bo, només per a augmentar el percentage de renda de l'1% més ric d'aquest pais. Endemés, les guerres que han promogut - amb l'excusas de la democràcia - pels recursos energètics no han fet sinó impitjorar els coses.
    Potser veurem un ampli moviment cap a l'esquerra que només fructificarà - en termes de beneficis de llarg abast - si se sap renovar adequadament les elits dirigents com fa la dreta a les democràcies.

  • Els moviments polítics tàctics i les ideologies[Ofensiu]
    aleshores | 26-01-2009

    Sí, els moviments polítics tenen forma de combat - pel poder - i en aquest sentit estic d'acord amb tu; de vegades per aconseguir l'hegemonia - aquest centre que dius - trien opcions que semblen inclinar-se cap a una banda o una altra.
    Les personesque hi ha darrera, al meu entendre són semblants - per entendre'ns, jo diria que hi ha la mateixa tipologia de persones en una ssembles de psicoanalistes quem en una de paletes o de monges de clausura -.
    Però en canvi, crec que hi ha opcions estratègiques o de llarg termini que són de progrés i d'altres que són conservadores.
    Fins ara, les esquerres estaven arraconades a l marge de ring, però davant l'ensopegada o desfeta brutal de les polítiques econòmiques de dreta. Per això podia semblar que s'havien difuminat les diferències.
    Però, ara veiem que els remeis econòmics - que són els autènticament decisius per a les persones - han servit per tot el contrari del quie deien: els treballadors de USA tenen ara el mateix salari real que a l'any 1967 i això només ha servit per a augmentar el percentage de rebda de l'1% més ric d'aquest pais. Les guerres que han promogut - amb l'excusas de la democràcia - pels recursos energètics no han fet sinó impitjorar els coses.
    Potser veurem un ampli moviment cap a l'esquerra que només fructificarà si se sap renovar adequadament les elits dirigents com fa la dreta a les democràcies.

  • tan explicatiu com sempre[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 06-10-2008 | Valoració: 10

    queda prou clara la teva exposició, estic una mica amb tu, aixó de les esquerres i les dretes, cada dia és més per a nostàlgics recalcitrants, i erudits que no van a centres comercials el dissabte a la tarda, que és on es reuneix la clase obrera d'avui...
    Bé, anaven, si la crisi els deixa seguir anant de compres.

    Una abarçada llampec osonenc

    Ferran

  • Potser[Ofensiu]
    Divagador | 01-10-2008

    Potser la dreta i l'esquerra oficial s'esemblen.
    Potser cal abandonar aquest debat i dir que tots són del centre (del capital).

    Però dir que no existeix l'esquerra o la dreta, perquè aquells que ens representen i utilitzen les paraules per vendre idees i comprar vots, em sembla erroni.

    La politica no és nomès dels politics, les ideologies no són nomès dels partits.

  • Zapatero mà esquerra?[Ofensiu]
    RFS1984 | 30-09-2008 | Valoració: 8

    Recordes allò de "aprovaré el Estatut que salga del Parlamento catalán".......Les paraules se les endu el vent. Il·Legalitza en 5 anys més que el PP en 8. Ai, ZP.....un llop disfressat de Bambi.

    Per la resta un bon article. Cada cop les fronteres entre el pensament d'esquerra i de dreta estan més difuminades.

  • Potser cal analitzar una mica més[Ofensiu]
    lluisba | 29-09-2008 | Valoració: 7

    Entenc (suposo) què vols dir, però no ho acabo de comprendre.
    Fa anys ja, el discurs de la postmodernitat venia a dir més o menys això: que s'havia acabat la lluita de classes i que no tenia sentit parlar de dretes i esquerres. Partien, en certa manera, que un cop caigut el mur de Berlín, el món funcionava segons un sol pensament i un sol sistema.
    La història, però, no va tardar massa anys en demostrar que l'anàlisi postmoderna no srvia per a res. Jo crec -com Chomsky- que ara dretes i esquerres existeixen amb més força i amb més sentit que fa deu o vint anys. Resulta molt difícil comprendre i explicar el món actual sense l'anàlisi marxista, que parteix justament -entre d'altres conceptes- de la lluita de classes. Com ens explicaríem el fenòmen islàmic sense recórrer a la lluita entre rics i pobres.
    I a Espanya... com ens expliquem les actituds dels bisbes i del PP respecte de l'avortament, l'ensenyament laic... Si no hi ha dretes i esquerres, perquè hi ha partits que s'oposen a le llei de la memòria històrica?
    I a Catalunya: com ens expliquem la deriva nacionalista-sobiranista d'uns, o la Casa Gran? Seria impossible pensar sense adonar-se que la lluita de classes ha canviat termes i conceptes, noms i relacions. Però segueix sent viva i necessària per comprendre.
    No tan sosl això, sinó que possiblement ara és més essencial que fa uns anys. I si no, ja ho veurem.

Valoració mitja: 9