Diu que el seu regne no és d'aquest món

Un relat de: copernic

Algunes persones quan escolten les manifestacions de la cúpula de l'Església i veuen algunes actituds com el recolzament a la manifestació de Madrid contra la legalització dels matrimonis homosexuals opinen que el clergat no s'hauria de barrejar en afers que no són de la seva competència. I jo em pregunto: Hi ha hagut algun moment des dels principis del cristianisme, especialment després de que es formés una estructura jerarquitzada en que l'Església no hagi intervingut en els afers mundans?. Si busquem exemples a través de la història no acabarem mai: Des de les croades fins al cobrament dels delmes a l'Edat Mitjana, des de la mateixa existència de l'Estat del Vaticà, reducte dels antigament poderosos Estats Pontificis, fins a la inquisició, des de la família Borja fins al nacional-catolicisme de la dictadura franquista els dirigents de l'Església, d'una manera o altre han remenat les cireres del poder o han flirtejat amb els màxims potentats de l'època.
Lluny de circumscriure's als límits físics d'esglésies, ermites, abadies, catedrals i seus papals, l'Església ha estès per tot el món conegut la seva influència al llarg dels segles i ha acumulat, en nom de Déu riqueses i poder, Hi ha qui opina que ha perdut capacitat de decisió en el món extraordinàriament tecnificat en el que vivim, poc propici a vivències espirituals. Per contrarestar aquesta pèrdua de ressó la cúpula eclesiàstica ha passat a la contraofensiva perquè ara ja no influeix des de la trona, ja no és referència de la gent humil, ja no se l'escolta com abans. En la societat d'ara es percep l'Església com quelcom arcaic, obsolet i caduc, excepte en el cas de països en vies de desenvolupament on encara exerceix una posició de força, donant raó a la teoria de que un país és més religiós quan més pobresa hi ha.
Per això ara l'Església recupera el carrer, per reeditar la influència que havia tingut en el passat. Basant-se en principis ètics, apel·la a la consciència de la gent per oposar-se a l'equiparació dels drets de totes les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual, per anar en contra de certes investigacions mèdiques amb finalitats terapèutiques i per rebutjar l'ús del preservatiu en un exercici d'irresponsabilitat flagrant, donant mostres una vegada més del seu rebuig a qualsevol avenç científic, a qualsevol conquesta social, a qualsevol evolució que signifiqui un pas endavant de la humanitat. Només així es pot entendre la actitud dels seus dirigents cap a Galileu, Miguel Servet, i tants i tants científics que han hagut de suportar en un moment o altre de la història tot el pes del braç executor de l'Església, que sempre ens ha volgut mantenir en la ignorància i l'obscurantisme, administrant la por en benefici dels seus propis interessos.


Comentaris

  • així que la terra gira al voltant del sol?[Ofensiu]
    qwark | 20-07-2005

    Suposo que algú que es fa dir copèrnic no pot ser molt imparcial amb l'església catòlica, no? De fet m'estranya una mica que no hagis comentat res del passat de l'actual cap suprem d'aquesta institució. Bé, vagi per endavant que els meus coneixements sobre la matèria són difusos, poc concrets. Però sí que dones la impressió, com t'han comentat més a baix, d'atacar una mica indiscriminadament, de fer unes valoracions d'opinió personal massa parcials.

    Per exemple, les actuals maniobres en contra de certes mesures del govern, a mi em semblen més una estratègia d'atrinxerament polític (potser en previsió de que a algun polític insensat i anticlerical se li acudeixi la genial idea de revisar el finançament públic que rep aquesta institució).

    Per la resta, coincideixo amb tu que la idea del cristianisme s'ha pervertit pel poder (com també va pervertir el comunisme i les altres revolucions que han tingut la desgràcia de triomfar) i que certes persones haurien de baixar de les seves atalaies (estan tan amunt que només ens veuen com puntets) i baixar de tant en tant a la terra, per intentar entendre la realitat, sense aquest complexe de superioritat moral que els afligeix.

  • Excel.lent article![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 19-07-2005 | Valoració: 9

    Trobo que gran part de les coses comentades a aquest article són objectivament certes, com tipus ciberdiari (i per tant no tenen gaire abast especulatiu, dit sia sense ofendre).

    M'ha agradat l'article, fes-ne més. Està ben redactat, és amè, amb la correcta longitud i amb unes gotetes d'ironia sana.

    I, per cert, vull fer una puntualització. L'església, a temporades, abans de l'edicte de Constantí el 313 i de ser religió oficial a Roma per primer cop, abans la religió era una altra cosa i refusava entrebarrejar-se amb el poder. Es diu, per exemple, que Sant Pau predicava un ascetisme i un allunyament del món comparable a la filosofia cínica, als "filòsofs del gos" com ara Diògens ("Alexandre Magne, em tapes el sol!").

    Abans de Constantí, en els primers temps del cristianisme, aquest era una senzilla doctrina que ajudava als pobres i necessitats i es dedicava a les classes baixes. Potser en algun sentit aleshores el cristianisme era més tipus esquerres i no tenia gaire les connotacions d'ultradreta actuals.

    En fi, no m'enrollo més i et torno a felicitat per l'article. Salut!

  • encara no es un comentari![Ofensiu]
    quetzcoatl | 19-07-2005

    Hola copernic!

    Mira, sincerament em va encantar el teu comentari al darrer relat i te'l volia agrair despres d'assaborir un parell o tres de relats teus, pero avui m'ha set impossible i sere fora dos o tres dies. Les gracies, pero, no volien esperar.

    Moltissimes gracies, doncs, i prometo lectures profundes de seguida que torni!

    una abraçadassa,

    m

  • Que fort, oi ?[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 13-07-2005 | Valoració: 10

    Hola,

    Això i mès, però de fet, son coses tant sabudes !

    Entenc que fes judicis del passat avui, és demagogia i fer passar als qui pensen diferent per extremiestes, és feixisme.

    Veus la palla a l'ull de l'esglessia, i no veus la viga que portes en el teu ?

    Penso que el text està fetg ams passió, però - perdona la cruesa - mancat d'intel·ligència, i d'això, d'intel·ligència l'esglesia en te per donar i per vendre.

    Certament, el missatge de Crist, el que avui -encara - comunica l'esglesia, no és d'aquest món. Això tampoc ho sabies ?

    Insisteixo, quedes curt . molt - en les teves critiques històriques, però alhora - amb tot el respecte - et passes un xic en les crtiques histèriques !

    Salutacions.

    amora@Virtagora.net

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387619 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...