Colors a les pupil·les

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
“Colors a les pupil·les”

Les portes es tanquen entre xiulets quan Nur baixa del tren. Arriba tard “com sempre” i enfila l'andana agitada fent voltes a l'escena que acaba de veure. Al seu vagó, viatjava un home jove amb la seva filla d'uns 4 anys asseguda a la falda. Ell tenia els ulls clavats a l'infinit, captivat pels seus implants òptics —es podia deduir pels colors que dansaven a les seves pupil·les— i la nena se'l mirava fixament. Potser una altra hagués fet bronca per reclamar atenció, però aquesta nena no. Va esperar “el seu torn” pacientment, fins que recolzant el cap al pit d'ell, va allargar la mà per acaronar-li la galta. Intentava reclamar-lo amb carícies però ell en cap moment no es va adonar del que passava.
«Em podria passar a mi?». L'interrogant queda en suspens quan surt al carrer i el brogit del transit inunda els seus sentits com una onada. Seguint el corrent, li reverberen a la memòria fragments d'una conversa recent:
—Ets una extravagant! —Nadîm sabia com tocar-li el crostó. —Deus ser l'única persona al món sense òptiques. A mi em van de conya, saps? Tota la Xarxa a cop d'ull.
—No em convenç la idea de veure el món a través d'un filtre que no puc desconnectar, no m'insisteixis.
—Ja, però amb l'identificador de retina no necessitaries un coi de targeta per entrar a casa i jo no hauria de pujar fins aquí dalt a hackejar-te la porta cada cop que te l'oblides. —La porta es va obrir lliscant amb un gemec i ell la va mirar triomfant. —Aquí ho tens!
—Gràcies. —Nadîm era un bon amic, sempre apunt per salvar-li el cul quan ho necessitava, però aquell homenàs barbut s'equivocava. «Soc una extravagant o ho sou vosaltres?».
Nur ja sols ha de travessar l'avinguda. El verd indica que pot creuar però no arribarà al seu destí. Un furgó de Razor Prime s'apropa a gran velocitat. El conductor va desbordat per les ordres d'entrega que se li acumulen a les òptiques. No l'ha vist a temps per reaccionar. L'impacte és brutal i ella surt disparada contra l'asfalt. El buit, mut i fosc ho inunda tot.


Signat
Elies Martínez Codina

Comentaris

  • Relat d'abril[Ofensiu]
    Elies M Codina | 21-04-2022

    Hola Aiballe,

    Aquíet deixo l'enllaç al relat d'abril ;)
    https://relatsencatala.cat/relat/a-contrarellotge/1071479

    Salut!

  • Gràcies![Ofensiu]
    Elies M Codina | 01-04-2022

    Genial!

    M'alegro de que t'hagi agradat. La veritat és que he gaudit escrivint cada relat però aquest primer va ser molt especial.

    Salut,
    Elies

  • esperant abril i maig[Ofensiu]
    Aiballe | 28-03-2022 | Valoració: 10

    Hola,

    Mil gràcies pels enllaços. Ha estat una sorpresa aquesta relació entre relats, agafes més estima a la Nur. El primer relat, m'encanta. Em quedo esperant... abril i maig.

    Salut!

  • Aquí els altres relats[Ofensiu]
    Elies M Codina | 23-03-2022

    Aiballe, sí aquest relat està relacionat amb altres que he anat pujant cada mes per "Concurs ARC de microrelats a la Ràdio". Aquí et deixo els enllaços:

    1. "Vetllada a l’Oashisu" - https://relatsencatala.cat/relat/vetllada-a-loashisu/1070343
    2. "L'ascens" - https://relatsencatala.cat/relat/lascens/1070588
    3. "Bon dia TeD" - https://relatsencatala.cat/relat/bon-dia-ted/1070705
    4. "Casa de somnis" - https://relatsencatala.cat/relat/casa-de-somnis/1071047
    5. "Colors a les pupil·les"
    6 i 7. Aquests relats corresponen als mesos d'abril i maig, pel que els pujaré més avant.

    Ja em diràs que et semblen... I moltes gràcies per l'interès ;)

  • Moltes Gràcies :)[Ofensiu]
    Elies M Codina | 23-03-2022

    Hola! Moltes gràcies pels comentaris. Què us done ganes de seguir llegint és un súper feed-back que m'il·lusiona força :)

  • en vull més...[Ofensiu]
    Aiballe | 23-03-2022 | Valoració: 10

    Hola! m'ha encantat! m'ha portat a un món que sovint penso que està molt prop. He vist que la Nanuca diu que, tot i ser autoconclusiu, està lligat a altres relats. Quins? m'agradaria llegir-los. Gràcies!

  • Noooo[Ofensiu]
    Nanuca | 16-03-2022 | Valoració: 9

    M' ha agradat molt! I m he quedat en shock després de llegir el final.
    Crec que el que més m'agrada dels teus relats és que són independents, però es poden llegir en conjunt, i formen una història de la que en vull saber més
    Gràcies per compartir!

  • Noooo[Ofensiu]
    Nanuca | 16-03-2022 | Valoració: 9

    M' ha agradat molt! I m he quedat en shock després de llegir el final.
    Crec que el que més m'agrada dels teus relats és que són independents, però es poden llegir en conjunt, i formen una història de la que en vull saber més
    Gràcies per compartir!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.
    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293899 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!