Colors a les pupil·les

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
“Colors a les pupil·les”

Les portes es tanquen entre xiulets quan Nur baixa del tren. Arriba tard “com sempre” i enfila l'andana agitada fent voltes a l'escena que acaba de veure. Al seu vagó, viatjava un home jove amb la seva filla d'uns 4 anys asseguda a la falda. Ell tenia els ulls clavats a l'infinit, captivat pels seus implants òptics —es podia deduir pels colors que dansaven a les seves pupil·les— i la nena se'l mirava fixament. Potser una altra hagués fet bronca per reclamar atenció, però aquesta nena no. Va esperar “el seu torn” pacientment, fins que recolzant el cap al pit d'ell, va allargar la mà per acaronar-li la galta. Intentava reclamar-lo amb carícies però ell en cap moment no es va adonar del que passava.
«Em podria passar a mi?». L'interrogant queda en suspens quan surt al carrer i el brogit del transit inunda els seus sentits com una onada. Seguint el corrent, li reverberen a la memòria fragments d'una conversa recent:
—Ets una extravagant! —Nadîm sabia com tocar-li el crostó. —Deus ser l'única persona al món sense òptiques. A mi em van de conya, saps? Tota la Xarxa a cop d'ull.
—No em convenç la idea de veure el món a través d'un filtre que no puc desconnectar, no m'insisteixis.
—Ja, però amb l'identificador de retina no necessitaries un coi de targeta per entrar a casa i jo no hauria de pujar fins aquí dalt a hackejar-te la porta cada cop que te l'oblides. —La porta es va obrir lliscant amb un gemec i ell la va mirar triomfant. —Aquí ho tens!
—Gràcies. —Nadîm era un bon amic, sempre apunt per salvar-li el cul quan ho necessitava, però aquell homenàs barbut s'equivocava. «Soc una extravagant o ho sou vosaltres?».
Nur ja sols ha de travessar l'avinguda. El verd indica que pot creuar però no arribarà al seu destí. Un furgó de Razor Prime s'apropa a gran velocitat. El conductor va desbordat per les ordres d'entrega que se li acumulen a les òptiques. No l'ha vist a temps per reaccionar. L'impacte és brutal i ella surt disparada contra l'asfalt. El buit, mut i fosc ho inunda tot.


Signat
Elies Martínez Codina

Comentaris

 • Relat d'abril[Ofensiu]
  Elies M Codina | 21-04-2022

  Hola Aiballe,

  Aquíet deixo l'enllaç al relat d'abril ;)
  https://relatsencatala.cat/relat/a-contrarellotge/1071479

  Salut!

 • Gràcies![Ofensiu]
  Elies M Codina | 01-04-2022

  Genial!

  M'alegro de que t'hagi agradat. La veritat és que he gaudit escrivint cada relat però aquest primer va ser molt especial.

  Salut,
  Elies

 • esperant abril i maig[Ofensiu]
  Aiballe | 28-03-2022 | Valoració: 10

  Hola,

  Mil gràcies pels enllaços. Ha estat una sorpresa aquesta relació entre relats, agafes més estima a la Nur. El primer relat, m'encanta. Em quedo esperant... abril i maig.

  Salut!

 • Aquí els altres relats[Ofensiu]
  Elies M Codina | 23-03-2022

  Aiballe, sí aquest relat està relacionat amb altres que he anat pujant cada mes per "Concurs ARC de microrelats a la Ràdio". Aquí et deixo els enllaços:

  1. "Vetllada a l’Oashisu" - https://relatsencatala.cat/relat/vetllada-a-loashisu/1070343
  2. "L'ascens" - https://relatsencatala.cat/relat/lascens/1070588
  3. "Bon dia TeD" - https://relatsencatala.cat/relat/bon-dia-ted/1070705
  4. "Casa de somnis" - https://relatsencatala.cat/relat/casa-de-somnis/1071047
  5. "Colors a les pupil·les"
  6 i 7. Aquests relats corresponen als mesos d'abril i maig, pel que els pujaré més avant.

  Ja em diràs que et semblen... I moltes gràcies per l'interès ;)

 • Moltes Gràcies :)[Ofensiu]
  Elies M Codina | 23-03-2022

  Hola! Moltes gràcies pels comentaris. Què us done ganes de seguir llegint és un súper feed-back que m'il·lusiona força :)

 • en vull més...[Ofensiu]
  Aiballe | 23-03-2022 | Valoració: 10

  Hola! m'ha encantat! m'ha portat a un món que sovint penso que està molt prop. He vist que la Nanuca diu que, tot i ser autoconclusiu, està lligat a altres relats. Quins? m'agradaria llegir-los. Gràcies!

 • Noooo[Ofensiu]
  Nanuca | 16-03-2022 | Valoració: 9

  M' ha agradat molt! I m he quedat en shock després de llegir el final.
  Crec que el que més m'agrada dels teus relats és que són independents, però es poden llegir en conjunt, i formen una història de la que en vull saber més
  Gràcies per compartir!

 • Noooo[Ofensiu]
  Nanuca | 16-03-2022 | Valoració: 9

  M' ha agradat molt! I m he quedat en shock després de llegir el final.
  Crec que el que més m'agrada dels teus relats és que són independents, però es poden llegir en conjunt, i formen una història de la que en vull saber més
  Gràcies per compartir!

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament, entra a concurs.
  Gràcies per participar.

  Comissió XII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.5

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

446 Relats

710 Comentaris

174180 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català