CHECKPOINT CHARLIE

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Ricard entra d'esma a l'habitació de l’hotel. El iaio ronca. Es renta la cara. Aixeca els ulls a l'espill però de seguida tanca el llum. Mira de dormir però no pot. Li fa angúnia pensar que en tornar a casa provarà amb Sara aquelles coses que ha fet amb la puta. S'asseu a les fosques. Obre una mica la finestra. Té fred però s'aguanta. Segueixen caient volves soltes. El iaio s'aixeca. Passa per davant de Ricard i a les palpentes troba el lavabo i pixa. Estira la cadena, surt i s'atura al mig de l'habitació, perdut. Ricard li veu un puntet tènue de llum als ulls. El iaio avança a les palpentes fins que toca el llit. Desplega d'una en una les mantes, s'estira i es tapa. Estàs més allà que aquí, eh que sí?, pregunta Ricard, però no hi ha resposta. No sap si ell es gastaria els diners com el seu iaio, viatjant per Europa amb el seu nét. És honorable, quan ja no tens obligacions, fer allò. Però no està segur de tenir-ne ganes, arribat el moment. El iaio sospira i agafa el son exactament allà on l'havia deixat. Ricard es treu el sobre de la butxaca i compta els diners. La llum pàl·lida de la torre d'Alexanderplatz il·lumina els contorns de la llista de despeses que hi ha sobre la taula. Ricard agafa un boli i en fa una esmena. Li ha promès a la seva dona que ja no fuma però trau un cigarret del compartiment secret de la maleta. Obre la finestra. Aleshores veu el disc metàl·lic, entre dos núvols, al cel taronja. Deu ser tan gran com un avió comercial, pensa, però és fosc i vola més baix. Li sembla una mena de globus o un aparell meteorològic. Sona el mòbil. Sara. Tanca la finestra i corre la cortina. Després s'adona que encara porta el cigarret enganxat als llavis. Torna a descórrer la cortina. Obre la finestra i el llança al carrer. El disc negre ja no hi és. Sara li pregunta què han vist aquell dia. Es tanca al lavabo per parlar mentre el fum s’esvaeix molt a poc a poc al seu voltant.


David Bo Peña

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!