Anelles

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Anelles
.

Va pensar que el ferrer tenia raó. La cadena es veia bonica i robusta alhora. L'artesà havia dibuixat al ferro, negre com nit tancada, minúsculs estels que la feien del tot adient per un infant. A més a més, el detall del coixinet groc, envoltant per dintre el grilló, oferia una blanor delicada al turmell, un consol gairebé alegre. Va revisar anella per anella; era un treball precís, un encaix sense fissures.
S'estremia d’impaciència per arribar a la casa i fer el canvi. L'antiga cadena estava rovellada i s'havia quedat curta. De tant en tant, a la criatura li agafava un desfici i la sacsejava i estirava amb fúria, encara que prengués mal. La nova era prou llarga per arribar a qualsevol racó de l'estança.
Ara, l’infant ja pot abocar-se a la finestra. Sota el cel ombrívol, els ametllers encara emblanquinen bona part de la vall, dolços com glops de llet. La carena, al fons, esdevé blavosa, un daltabaix d'onades seques i, al bell mig del bosc, vet ací les barraques de fusta i palla disseminades i, a aquell costat del bassal, uns troncs apilats i un altar de pedra. A les nits, udolen els llops. Una matinada gosa mirar i veu com els animals travessen el polsós cementiri. Hi arriben sols, si bé, quan surten, nens de la seva edat els cavalquen i, quan s'apropen, distingeix les pells esquinçades com retalls sagnants tremolant al vent. Xiscla molt fort, s'allunya de la finestra. La comitiva ha deixat al seu pas un fred que li fa ziga-zagues per l'esquena, com una mà glaçada. La seva pell, però, a la llum de l’alba, és llisa i neta.
El jorn del sacrifici el trobarà arraulit. Sota la lluna vermella de la collita, el guardià l'alliberarà de la cadena, fruint per un instant del seu somriure confús.



Pseudònim: Begònia D

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!