AMOIXANT

Un relat de: Janes XVII
No ha estat un àpat.
No ha estat asseure’s en una taula i gaudir de les menges demanades. Només (irònicament) una trobada gastronòmica d’aprenentatge dilatada per hores a l’esguard d’un sol de juny impecable i castigador, tot un espai obert parat amb cura i professionalitat. Parada desbocada en diferents instants per un seguit de moviments a la recerca de l’ombra perduda. Tolerància i simpatia ha marcat el traginar i el compartir.
Mentre, absent de les anades i vingudes de tota mena, el mestre de la cerimònia ha seguit la seva partitura memoritzada amb el parlar melós i clarivident que testimoniava la seva experiència i coneixements.
L’amoixament de la Carn en majúscula.
El mestre ha estat el mentor i preceptor d’un món carnívor tant extens com agraït. Defensor d’una causa cultural que s’esvaeix habitualment pels camins de la ignorància. Ens ha fet una immersió de paraules entenedores tot casant-les amb un tast combinat espectacular. Races, geografies, parts, maduracions, talls, coccions, aclariments.......tot una enciclopèdia comprimida en uns plats llaminers que hem gaudit d’allò més.
Les carns han estat el centre neuràlgic de la raó de ser. I les àrees de descans entre mos i mos, una selecció de vins acurats per a l’ocasió. Tantes carns, tants vins. Fins a mitja dotzena per equiparar un anar i venir i per escoltar també un xic de cultura enològica.
Entre retrobaments, coneixences i d’altres i a les acaballes d’una cervesa de cognom, el mestre ens ha regalat un steak tartar de pel·lícula que ens ha colpit fins al moll. Una hamburguesa d’angus que hauria de fer tancar molts establiments. Una mena d’estofat a baixa temperatura on els ganivets han quedat a l’atur. Un tataki amb els tons de sang sobre un llençol saborós. Un culatí d’una rossa gallega d’adolescència envellida que ens ha pujat els colors i l’apoteosi final amb una mitjana frisona que vestia el greix que no s’aprima.
La transmissió en directe del mestre i sense talls publicitaris no ha deixat ningú indiferent. Han intervingut els actors secundaris que han embellit els plats, les verdures de nivell, les espècies i els perquès, les salses i els com, els pans i panets, els confitats adients....tot el reguitzell de productes sota la proclama única de la qualitat per aconseguir el plaer.
La calor irrespectuosa no ens ha abandonat en cap moment com si fos gelosa de no participar de les menges. Un antídot màgic amb disfressa de gelat i un refrescant gin&tònic han aconseguit l’excusa perfecte per allargar la trobada que no ha estat un àpat.

Comentaris

  • La carn[Ofensiu]
    Prou bé | 04-12-2023

    Jo també sóc de menjar carn i ja m'hi trobava! Una relació perfecta pel meu gust!
    Amb total cordialitat

  • Alta cuina[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-12-2023 | Valoració: 10

    Un menú degustació, que és més que un bon àpat, descobrir sabors nous, i alhora un munt de coneixements en compartir una taula d'aquest nivell, que acaba sent una festa. Autèntics professionals que gaudeixen d'aquesta passió culinària i que la saben transmetre de manera impecable als clients. Una delícia pel paladar.
    M'han vingut ganes d'encarregar un àpat d'aquest i tot, amb les teves explicacions, he pogut assaborir tota la posada en escena i tots els plats tan elaborats que has descrit.

    Fantàstic, un bon regal JanesXVII.

    Rosa.