ADÉU

Un relat de: Janes XVII
ADÉU
Aquesta és la meva epístola vivent per a les teves oïdes. La fada de la mort amb el seu tul transparent a la fi s’ha deixat seduir. La teva darrera parella de ball. M’assec a la tova cadira dels records i no t’explicaré res que no hagis viscut i no et dibuixaré res tampoc que no hagis sabut. Amb un somriure més ample que la tristor, de ben segur que seguiré compartint amb tu les paraules que tant estimes, encara que em perdré les teves dissertacions aclaparadores sobre els seus orígens etimològics, variants, arrels i d’altres connotacions. El teu saber ha esdevingut una lliçó. Ja no escoltaré més els noms i cognoms de pes que t’has trobat pel camí però pensaré en els títols dels llibres que t’has cruspit i rellegit, Em perdré els apunts de les classes d’una història inacabable però escoltaré la música fidel d’un temps, d’un país, que ha fluid pels solcs i al caprici d’una agulla. Seguiré el rastre del tou de pel·lícules, totes a l’arxiu de la memòria, que tu t’has empassat. La pel·lícula que tu has escrit, dirigit i protagonitzat, entre el blanc i negre i el tecnicolor, s’ha acabat. Els títols de crèdit s’allargaran indefinidament i la crítica, que hi serà, hi dirà la seva. La teva l’hem anat coneixent. Entre les hores compartides, els lligams que ens han agermanat i el teu somriure afable, irònic a voltes, acarono la fortuna d’haver-te conegut i assegut avui a les fosques, enyoro les trobades de tota mena, estimo les teves arrels i els seus fruits i penso també en les teves absències. Penso en les set lletres que tant t’han desmanegat l’ànima i potser no l’esperit que, malgrat tot i la coneixença de la malesa, sempre s’havia aixecat dempeus. A cau d’orella et diré i amb un toc d’humor negre, del que tu en feies bandera, que t’hem parat una festa sorpresa de comiat. La gent que t’estima et respecta i et vol dir adeu, sense escarafalls, amb plors de dol sentit, converses de retrobament i potser algun somriure, el meu, que recorda l’empremta que has deixat.

Comentaris

  • Als lectors d'un adéu[Ofensiu]
    Janes XVII | 21-03-2023

    Des de Can Seixanta, sense caos ni draps bruts, agraeixo la lectura de l’epístola i els comentaris que ha comportat. Les paraules arrelades en el sentir flueixen entre els dits i només s’han d’arrenglerar. Escriure és una passió que omple les hores mortes i el decés no és la llavor més agraïda però potser sí la més sentida. Prou bé sé que a les mans del lector està la consideració de l’empatia i que ens les del autor la llibertat de la interpretació. Des de la càtedra de l’arabisme, la filologia i la història era un oncle disfressat de germà gran, amb ets i uts evidents. Fugia amb ganes de les conseqüències d’un mal endèmic, d’una pandèmia històrica i certament amagada sota l'estora de la vergonya col·lectiva. Suïcidi.
    Per acabar amb una nota primaverenca i dedicada a la noia del cuquet mataroní, publico Rosa.

  • Un comiat especial[Ofensiu]
    llpages | 20-03-2023 | Valoració: 10

    Un adéu molt ben escrit i ple de referències biogràfiques del finat que t'arriben a commoure. A qui no li agradaria que li llegissin un comiat com aquest? Enhorabona, Janes XVII!

  • Un adéu [Ofensiu]
    Prou bé | 20-03-2023

    Voldria saber... Escriure un acomiadament com aquest!
    Voldria saber quines són les set lletres?
    Voldria saber a qui parles?
    Voldria saber de qui parles?

    Sort
    Amb total cordialitat

  • Quin adèu...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 20-03-2023

    més humà i sentit. Tot i ser un fet trist, l'hi has sabut donar un gir alegre, un homenatge fantàstic, digne de ser admirat, pel seu redactat i el seu ric contingut.

    M'ha agradat molt Janes.

    Cordialment.

    Rosa.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats