A Normandia. Lliurant el testimoni

Un relat de: Concurs de Microrelats Arc a la Ràdio
Fa temps volia arribar-me fins a Normandia a veure les terres on va tenir lloc l'Operació Overlod amb el desembarcament el 6 de juny del 1944 que portaria a la fi de la Segona Guerra Mundial i del nazisme obrint una nova etapa dins la història europea i universal.

Tot va començar quan vaig conèixer un vell jueu; m'explicà que allí hi tenia un germà enterrat i que cada any hi anava per a fer una ofrena a tots els que hi ha sepultats. Per ell, em deia amb veu tremolosa, el seu germà era ben viu i m'explicà el perquè. Li vaig jurar que hi aniria i fou així com ens conjurarem amb els meus fills i l'any que en feia 70 del desembarcament hi férem cap.

L'u de juny del 2014 enfilarem la ruta que ens portava a terres dels antics normands. Aprofitarem el viatge per a conèixer Bretanya, un país que aguanta ferm les envestides de l'assimilació francòfona. En un dels seus ports pesquers quedarem sorpresos en veure que s'hi enllaunava Filets de maquereaux à la Catalane i Thon à la Catalane cosa que ens va deixar bocabadats. No cal dir que en férem una bona provisió.

Arribats a Normandia ens dirigirem a Arromanches-les-Bains a la platja d’Omaha Beach on hi hagué un nombre de baixes esfereïdor. Férem cap al cementiri on estava enterrat el germà del meu amic. Quan hi fórem arribats destapàrem els nostres pensaments sobre la mort. Davant d’aquell desplegament impressionant de tombes -amb creus o estrelles de David al damunt- amb el nom, lloc de naixença i edat dels nois que hi deixaren la vida, el cor se m'estremí. Feia dècades que no havia plorat. Aleshores un dels meus fills, adolescent, em digué: pare, la mort d'aquests nois ha suposat la vida per a milions que, si haguessin anat mal dades, avui no existiríem. Recorda les paraules del teu vell amic jueu. Aquelles morts són com una cursa de relleus on el que ja ha acabat li passa el testimoni a un altre perquè continuï endavant amb més força que mai. És per això que ell sap que la mort del seu germà fou la vida per a molts altres.


Agustí Soler i Regàs

Comentaris

 • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


  Benvolgut autor/a,

  Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
  l'Associació de Relataires en Català (ARC)
  es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
  i a la presentació del llibre
  "El cicle de la vida"

  T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
  a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)
 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - MORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

  on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • pagament amb la mort[Ofensiu]
  Imma Cauhé | 16-05-2015

  Es trist que una morin perquè d'altres puguin viure, però és així la vida. La pena és que hi hagi guerres, Que la mort sigui per el caprici dels homes. Bon relat

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: